EU ih očekuje: Vučić i Tači zvanično o razmjeni teritorija?

Diplomatski izvori u EU su Beti prenijeli da se očekuje da Vučić i Tači danas iznesu bar načelne zamisli o sveobuhvatnom sporazumu
100 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.09.2018. 06:08h

U Evropskoj uniji danas očekuju dolazak predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na bitnu rundu dijaloga, ali i s nedoumicom s kakvim ovlašćenjima dolazi Tači, imajući u vidu političku krizu i protivljenje kosovske vlade i opozicije ideji o promjeni granica.

Evropska komisija i mnoge članice EU podržavaju predloge o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine, uključujući i zamisli o „razgraničenju“, pa i manjoj „teritorijalnoj korekciji“, iako neke, posebno Njemačka, strahuju da bi to moglo imati nepovoljne posljedice po stabilnost cijelog regiona, piše Beta.

Diplomatski izvori u EU su Beti prenijeli da se očekuje da Vučić i Tači danas iznesu bar načelne zamisli o sveobuhvatnom sporazumu. Ti izvori su, međutim, dodali da jeste nepoznanica s kakvim političkim ovlašćenjima Tači stiže u Brisel s obzirom na ozbiljnu političku krizu i protivljenje čelnika vlade i opozicije bilo kakvom dogovoru s Beogradom koji bi značio „razgraničenje“ i formiranje ključno važne Zajednice srpskih opština.

Evropske diplomate u Briselu se slažu s opaskom da su se međunarodne okolnosti promijenile zato što je i američka administracija stavila do znanja da će prihvatiti svaku nagodbu Beograda i Prištine, čak i „razgraničenje“, ako to doprinese stabilnosti cijelog regiona.

I Rusija je ponovila stav da će prihvatiti rješenje za koje Beograd kaže da je prihvatljivo za srpsku stranu.

To bi značilo, misle izvori u Briselu, da, iako strah od nepromišljenih poteza postoji, dvije velike sile neće podržati bilo kakav pokušaj u regionu da se moguće rješenje za buduće odnose Beograda i Prištine zloupotrijebi za neko remećenje odnosa na Zapadnom Balkanu.

Zaključak Vašingtona i više članica EU je da je bolje pokušati da se nađe nagodba, nego da se nastavi sadašnja mnogim problemima bremenita situacija u odnosima Beograda i Prištine koja objektivno može da se izrodi u „zamrznuti sukob, žarište“ i da vremenom zaprijeti novim sukobima.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini je na sastanku s ambasadorima EU izjavila da vjeruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih mjeseci.

Ona je podvukla da se ima na umu sporazum „koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprinijeti stabilizaciji čitavog regiona“.

Upućeni njemački izvori su stavili do znanja da Berlin smatra da bi razmjena stanovništva i teritorija bila loša ideja. Ipak, kako je rečeno, ukoliko Beograd i Priština naprave dogovor i Vašington i Moskva ga podrže, Njemačka i EU u cjelini ne bi imale mogućnosti da to spriječe.

Vučićeva posjeta Kosovu dovedena u pitanje

Bilo je planirano da Vučić za vikend da posjeti Kosovo i Srbima koji tamo žive objasni posljedice potencijalnog sporazuma.

Međutim, mediji u Srbiji su juče objavili da će posjeta, najavljena za 8. i 9 septembar, najvjerovatnije biti otkazana.

Po navodima „Večernjih novosti“ i Radio-televizije Srbije, razlog otkazivanja posjete je odluka prištinskih vlasti da Vučiću ne dozvole da obiđe jezero Gazivode.

Dodaje se i da je predsjednik Srbije naložio prekid svih kontakata sa Prištinom, kao i da će najvjerovatnije biti otkazan i današnji nastavak dijaloga u Briselu.

Kamberi: Ostvarenje davnog sna Albanaca

Gradonačelnik Bujanovca Šaip Kamberi kaže da će mu se ostvariti davni san ako se postigne dogovor o razmjeni teritorije između Srbije i Kosova.

Njegov grad, Medveđa i Preševo bi pripali Kosovu, za šta su Albanci koji su većina u toj oblasti glasali 1992, navodi Rojters.

„Svi Albanci su sanjali da će se to desiti jednog dana. To nikad nije bilo tako blizu“, rekao je Kamberi.

Srbija bi u zamjenu dobila dio sjevernog Kosova koji je pretežno naseljen Srbima.

Na samom Balkanu, zagovornici razmjene teritorije kažu da bi pomogla da se riješe sukobi između dvije zemlje, ali protivnici kažu da bi to dalo legitimitet uzroku sukoba 1990-ih - etničkom čišćenju.

„Naravno, razmotrićemo to na odgovarajući način“, rekao je zvaničnik EU koji je želio da ostane anoniman. „Ne želimo da prihvatimo ništa što bi se ispostavilo kao nefunkcionalno ili posijalo bilo kakvo sjeme novih sukoba u budućnosti. Međutim, nećemo ga odbiti ako obje strane budu čvrsto stajale iza sporazuma.“

Cilj dogovora je uzajamno priznavanje što bi na kraju dovelo do članstva Kosova u UN.

Međutim, sporazum bi, takođe, cementirao etničko čišćenje, kazao je Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

„Rješenje na brzinu bi otvorilo niz novih problema isto kao što su prenagljene odluke 1990-ih doprinijele otvaranju Pandorine kutije krvavih nacionalističkih sukoba“, naveo u mejlu poslatom Rojtersu.

Bonus video: