Kampanja za vraćanje smrtne kazne nedopustiva

Antonijević je rekao da je potpuno razumljivo da javnost reaguje burno u ovakvim slučajevima, ali da treba biti veoma oprezan i ne traba stvarati atmosferu linča
8 komentar(a)
injekcija, smrtna kazna, Foto: Inquisitr.com
injekcija, smrtna kazna, Foto: Inquisitr.com
Ažurirano: 07.08.2014. 14:41h

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Srbije (Jukom), Milan Antonijević, rekao je da je nedopustiva kampanje za ponovno uvođenje smrtne kazne u Srbiji.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je, povodom ubistva Tijane Jurić (15), kazao da žali što je Srbija ukinula smrtnu kaznu, dok je ministar pravde Nikola Selaković rekao da je domaća kaznena politika dovoljno stroga i podsjetio da smrtnu kaznu u Evropi ima jedino Bjelorusija.

Antonijević je rekao da je potpuno razumljivo da javnost reaguje burno u ovakvim slučajevima, ali da treba biti veoma oprezan i ne traba stvarati atmosferu linča.

Na Fejsbuku su se danas pojavile grupe pod nazivom "Smrtna kazna za ubicu Tijane Jurić", od kojih najbrojnija ima više od 50 hiljada pristalica, prenosi B92.

Antonijević je upozorio da nije vrijeme za kampanje kojima će se ići za nekom željom za osvetom, navodeći da to nije ni politički korisno.

On je naglasio da je najvažnije da sudski postupak za ubistvo Tijane Jurić bude brz, a kazna odgovarajuća.

"Treba nadgledati brzinu postupka i kaznu koja će biti izrečena, ali i pisanje medija - to je ono što je najbitnije", kazao je Antonijević.

Za krivično djelo teškog ubistva, najstrožija propisana kazna u Srbiji je 40 godina zatvora.

Bonus video: