Politički lideri Albanaca iz Preševa i Bujanovca žele da se preševska dolina priključi Kosovu

Predsjednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu izjavio je danas da je želja svih Albanaca iz preševske doline da budu dio Kosova "ali da ne vjeruje da će Srbija pristati da preševsku dolinu ustupi Kosovu bez da nešto dobije zauzvrat"
92 pregleda 0 komentar(a)
Preševo, Foto: Beta-AP
Preševo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 06.09.2018. 15:41h

Albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca, kako iz vladajućih partija tako i iz opozicije, od otvaranja teme "pripajanja preševske doline Kosovu" ili "razmjene teritorija između Srbije i Kosova" do sada izjasnili su se da podržavaju tu ideju.

Predsjednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu izjavio je danas da je želja svih Albanaca iz preševske doline da budu dio Kosova "ali da ne vjeruje da će Srbija pristati da preševsku dolinu ustupi Kosovu bez da nešto dobije zauzvrat".

Salihu je u izjavi za prištinske medije rekao i da se "svi slažu da je nepovredivost teritorije Kosova kamen sigurnosti za cio Balkan, kao i da ideja o razmjeni stanovništva (između Srbije i Kosova) ne pije vodu".

Predsjednik opštine Preševo Šćiprim Arifi je ranije za prištinske medije izjavio da "žitelji preševske doline pozdravljaju ideju za pridruživanje Kosovu, ali i da su skeptični da li je takvo rješenje moguće".

Arifi, koji je i predsjednik Alternative za promjene, je naveo i da je za njega "pripajanje preševske doline Kosovu kao rušenje Berlinskog zida" ali i da nije rješenje da se samo naselja u kojima žive Albanci pripoje Kosovu, već da bi to trebalo da bude cijela "preševska dolina".

Vodeći političari Partije za demokratsko djelovanje (PDD) iz Bujanovca i Preševa, čiji je lider i osnivač Riza Haljimi, upozorili su preko medija prištinske vlasti da bi "jedan od najjačih motiva za pripajanje preševske doline Kosovu trebalo da bude i to što se albansko stanovništvo iz ovih opština ubrzano iseljava".

Predsjednica ogranka Partije za demokratsko djelovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani je u izjavi za prištinske medije ocijenila da "ako još narednih pet godina preševska dolina ostane u Srbiji u njoj više neće biti Albanaca", navodeći da "Srbija etnički čisti preševsku dolinu čineći uslove za život nemogućim za Albance i prisiljavajući ih da odlaze".

Za predsjednika preševske Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafu, koji je u prethodna dva mandata bio i predsjednik te opštine, "jedini cilj Albanaca koji žive u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa je priključenje Kosovu, pa čak i da Srbija milion puta uđe u Evropsku uniju, Albanci iz preševske doline bi svoj spas tražili na Kosovu".

Albanski odbornici iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa su na zajedničkoj sjednici koja je održana 14.jula u Bujanovcu usvojili deklaraciju kojom su ovlastili "predsjednika, premijera kao i pregovarački tim Kosova da tokom pregovora sa Srbijom u Briselu zastupa njihove interese", od kada je i u medijima počelo izjašnjavanje lokalnih političkih lidera o ovoj temi.

Bonus video: