Tramp Ivanovu: Istorijski dogovor s Grčkom otvara put Makedoniji u NATO i EU

Američki predsjednik je u čestitki, koja je objavljena na sajtu ambasade SAD u Skoplju, poručio da su SAD spremne da podrže Makedoniju, posebno u predstojećim pregovorima o članstvu u NATO
0 komentar(a)
Donald Tramp, Đorđe Ivanov, Foto: Reuters, Beta-AP
Donald Tramp, Đorđe Ivanov, Foto: Reuters, Beta-AP
Ažurirano: 06.09.2018. 15:21h

Predsjednik SAD Donald Tramp poručio je danas predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu da dogovor s Grčkom otvara put Makedoniji u NATO i EU i nazvao ga istorijskim.

U čestitki Ivanovu povodom Dana nezavisnosti - 8. septembra, Tramp je naveo da Makedonija ove godine ima mnogo razloga da bude ponosna.

"Istorijski dogovor iz Prespe rješava dugogodošnji spor sa Grčkom oko imena i otvara put Makedoniji za članstvo u NATO i EU. Dogovor i članstvo Makedonije u NATO će ojačati bezbjednost, stabilnost i prosperitet u cijelom regionu", naveo je Tramp.

Američki predsjednik je u čestitki, koja je objavljena na sajtu ambasade SAD u Skoplju, poručio da su SAD spremne da podrže Makedoniju, posebno u predstojećim pregovorima o članstvu u NATO.

Predsjednik Makedonije Ivanov je, uz lidera makedonske opozicije Hristijana Mickoskog, jedan od protivnika dogovora koji je ljetos vlada premijera Zorana Zaeva postigla s Grčkom.

Ivanov je odbio da potpiše dogovor sa Grčkom, nakon što je izglasan u parlamentu, jer smatra da je protivustavan i da je štetan za makedonske nacionalne interese.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rješavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Bonus video: