Stoltenberg u Makedoniji: Ne možete u NATO ako ne promijenite ime

"Znam da neki misle da mogu na referendumu da kažu 'ne' i da uđu u NATO, ali ne postoji takva mogućnost. Mugućnost da odbacite dogovor sa Grčkom i uđete u NATO je čisita iluzija", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinara sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom
51 pregleda 0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Zoran Zaev, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2018. 14:24h

Generalni sekretar NATO Jens Stroltenberg izjavio je danas u Skoplju da Makedonija ne može postati član te alijanse ako ne sprovede Dogovor sa Grčkom i ne promijeni ime.

"Znam da neki misle da mogu na referendumu da kažu 'ne' i da uđu u NATO, ali ne postoji takva mogućnost. Mugućnost da odbacite dogovor sa Grčkom i uđete u NATO je čisita iluzija", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinara sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Stoltenberg je tako odgovorio na pitanje šta je rekao u susretima sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i liderom opzicione VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim, koji ospravaju dogovor s Grčkom o rješavanju dvoipodecensijskog spora oko imena Makdonije.

Šef NATO je rekao da su ti sastanci sa predsjednikom države i liderom opzicicije bili dobri, dodajući da misli da je važno da se sretne i sa vladinim predstavnicima i sa opozicijom, jer je opozicija dio snažne demokratije.

Stoltenberg je dodao da je Ivanovu i Mickoskom rekao da je ovo istiorijska i neponovljiva mogućnost da ova zemlja postene član najmoćnijeg saveza, a da bi to napravila mora da se saglasi sa dogovorom s Grčkom.

"Svih 29 članica Alijanse, uključujući i Grčku, pozvali su vas da počnete poregovore, ali se oni ne mogu uspješno završiti ako ne sprovedete dogovor. Ako ga sprovedete, protokol o pristupanju možemo da potpišemo ove zime i od naredne godine da možete da prisustvujete sjednicama NATO, bez prava glasa", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO poslije podne, nakon sastanka sa makedonskim zvaničnicima i opozicijom, iz Skoplja odlazi u dvodnevnu posjetu Atini.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je rekao da makedonska vlada preuzima niz aktivnosti za ulazak u NATO i istakao da je ubijeđen da će na predstojećem referedumu o imenu biti postignut potreban izlazni census i da vjeruje da će biti uspješan.

"EU I NATO su prioriteti. Vodimo kampanju da referendum bude uspješan, da produžimo sa ustavnim izmjenama i da protokol sa NATO potpišemo početkom 2019. Ankete ohrabruju, građani žele u NATO i EU, 75 odsto podržava referendum", rekao je Zaev.

Na pitanje da li misli da Rusija pokušava da spriječi članstvo Makedonije u NATO, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je glavni cilj njegove vlade da se gradi prijateljstvo sa svima, uključujući i Rusiju.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

Dogovor o rješavanju dugotrajnog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

Bonus video: