Srpski internet provajderi ne vode dovoljno računa o zaštiti ličnih podataka

Nadzor je pokrenut kako bi provjerio da li se podaci o korisnicima čuvaju na zakonom propisan način, a ukoliko to uspije to će biti značajan korak na uvođenju reda
79 pregleda 0 komentar(a)
Internet, Foto: Shutterstock
Internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2014. 11:59h

Državni povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je neposredni nadzor nad tridesetak internet provajdera u Srbiji.

Nadzor je pokrenut kako bi provjerio da li se podaci o korisnicima čuvaju na zakonom propisan način, a ukoliko to uspije to će biti značajan korak na uvođenju reda, smatraju stručnjaci.

Šabić je u izjavi Tanjugu kazao da je postupak neposrednog nadzora nad internet provajderima druga faza akcije koja je pokrenuta još krajem prošle godine i koja je podrazumijevala slanje upitnika kojim bi se prikupile informacije o standardima zaštite podataka o ličnosti u internet komunikaciji, prenosi B92.

Nakon prve faze, koja je obuhvatila 180 provajdera, rezultati su, kako je naveo, bili zabrinjavajući jer su pokazali da veliki broj provajdera ima ozbiljne probleme sa razumijevanjem i primjenom elementarnih standarda zaštite podataka o ličnosti.

On je kazao da su najčešći problemi na koje su nailazili slika i prilika mentaliteta koji je dominantan godinama, ne samo kod provajdera, nego generalno u cijelom društvu u odnosu na zaštitu podataka o ličnosti.

Najveći broj provajdera, njih čak 75 odsto nije znao adekvatan odgovor na pitanje koliko dugo treba da čuva podatke o komunikaciji građana, podatke o tome kad, kako, koliko dugo i s kim je korisnik komunicirao, pa su ih čuvali duže ili kraće od propisanog roka.

Bonus video: