Novi saziv

Izabran novi šef slovenačkog parlamenta, Janša iz zatvora po poslanički mandat

Janezu Janši biće omogućeno kao poslaniku da iz zatvora dolazi na sjednice slovenačkog parlamenta
0 komentar(a)
Janez Jansa, Foto: BETAPHOTO
Janez Jansa, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 01.08.2014. 18:32h

Slovenački državni zbor (parlament) danas je potvrdio mandat svih poslanika i za predsjednika izabrao Milana Brgleza, člana Stranke Mira Cerara (SMC).

Novoizabrani predsjednik se u svom obraćanju poslanicima zahvalio na ukazanoj časti i izrazio želju i volju za iskrenu saradnju sa svim poslanicima kako koalicije tako i opozicije.

Parlament je potvrdio mandat i poslaniku i predsjedniku Slovenačke demokratske stranke Janezu Janši, koji je na zasjedanje parlamenta došao iz zatvora na Dobu, bez pratnje policije i uz obavezu povratka u zatvor do 20 sati.

Pred parlamentom je održan protest podrške Janezu Janši, koji se zatim preselio i pred zgradu vlade i predsjednika države.

Kako je danas saopštila uprava centralnog zatvora Dob, Janezu Janši biće omogućeno kao poslaniku da dolazi na sjednice slovenačkog parlamenta.

Jani Mederndorfer, šef poslaničke grupe stranke Za Alenku Bratušek, izrazio je danas očekivanje da će sljedeće sedmice biti sazvana sjednica mandatno-izborne komisije Državnog zbora na kojoj će se nastaviti rasprava o Janšinom mandatu.

Mederndorfer je rekao novinarima poslije osnovačke sjednice parlamenta da će, ukoliko se to ne desi, stranka Za Alenku Bratušek sama zahtijevati tu sednicu.

Preporučujemo za Vas