"Prese": Izvještajem Vilijamsona dekonstruisana laž Kosova

"Danas više niko ozbiljno ne može osporiti da je OVK činila zločine”, ističe "Prese"
1 komentar(a)
Klint Vilijamson, Foto: BETA/PHOTO
Klint Vilijamson, Foto: BETA/PHOTO
Ažurirano: 30.07.2014. 08:53h

Izvještajem glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine Klinta Vilijamsona koji govori o zločinima OVK - dekonstruisana je kosovska laž, ocjenjuje bečki dnevnik “Prese”, a prenosi Tanjug.

“Ovo je dobar dan za Kosovo, iako to mnogi kosovski Albanci ne vide tako, jer je ponovo za ratne zločine optužena njihova OVK. Predugo se Kosovo pozivalo na pravedni oslobodilački rat, u kojem je nešto kao ratni zločin bilo nemoguće. Kako je to lijepa životna laž, ali je laž, prema stanju stvari, jer danas više niko ozbiljno ne može osporiti da je OVK činila zločine”, ističe list u današnjem izdanju.

List ukazuje i da su vodeće ličnosti OVK prešle iz rata u politiku kojom od tada dominiraju.

“Narod ih već mrzi, ali zbog korupcije, a sada, vjerovatno, po posljednji put prisutna je šansa da se pojasni sudski individualna krivica”, ocjenjuje “Prese”.

List konstatuje da je to za mnoge stanovnike Kosova bolan proces, ali potreban za društvo, i da je zbog toga ovo dobar dan za Kosovo.

Klint Vilijamson rekao je juče u Briselu da nije nađeno dovoljno dokaza da su kidnapovanim licima na Kosovu 1999. godine nasilno vađeni organi, ali da postoje dokazi o umiješanosti vrha OVK u etničko čisćenje.

Vilijamson je rekao da su nađeni dokazi o sistematskim zločinima protiv nacionalnih manjina na Kosovu, a naročito protiv Srba i Roma. On je dodao da su “pojedinci koji su bili predmet istrage bili u samom vrhu OVK” i naveo da je riječ o zločinima protiv čovječnosti, uključujući ubistva, kidnapovanja i nehumano postupanje prema civilnom stavnovništvu.

Bonus video: