Od iseljenika

Iz Kanade ugroženima od poplava više od 600.000 dolara

Objavljene cifre nisu konačne, jer se širom Kanade u srpskim zajednicama nastavlja prikupljanje novčanih priloga za poplavljene
0 komentar(a)
Srbija poplave, Foto: Reuters
Srbija poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2014. 07:59h

Iseljenici srpskog porijekla u Kanadi do sada su dali više od 600.000 dolara za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji i Republici Srpskoj (RS).

Oni su posredstvom dobrotvornog fonda eparhije kanadske "Car Lazar" poslali ukupno 607.000 dolara.

Predsjednik fonda Cviko Vidaković rekao je agenciji Beta da je 512.000 dolara proslijeđeno fondu Patrijaršije srpske "Patrijarh Pavle", a 95.000 dolara poslato je fondaciji "Ana i Vlade Divac".

Objavljene cifre nisu konačne, jer se širom Kanade u srpskim zajednicama nastavlja prikupljanje novčanih priloga za poplavljene.

Pomoć je prikupljena u 23 crkveno-školske opštine i parohije, a direktno u eparhiju, čije je sjedište u jedinom srpskom manastiru u Kanadi u Miltonu, Ontario, uplaćeno je 132.000 dolara, uključujući i sumu za fondaciju "Divac".

Srbi u Kanadi organizovali su i mnogobrojne crkvene, kulturne i humanitarne akcije za pomoć poplavljenima, a sa njima su se, ličnim donacijama, kupovinom slika, ulaznica solidarisali i pojedini rođeni Kanađani i doseljenici iz drugih zemalja.

Iz Kanade su upućeni i kontejneri pomoći u robi koju su iseljenici prikupili u između ostalog u Otavi, Montrealu i Torontu.

Osim pomoći kanadskog Crvenog krsta, ugroženima od poplava u Srbiji i BiH vlada Kanade uputila je 800.000 dolara, a na donatorskoj konferenciji u Briselu još 100.000 dolara.

Preporučujemo za Vas