EBRD: Za oporavak regiona od poplava 358 miliona eura

Sredstva u visini do 100 miliona eura namijenjena malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji biće dostupna iz Fonda za razvoj opštinske infrastrukture
120 pregleda 1 komentar(a)
Srbija poplave Obrenovac, Foto: Reuters
Srbija poplave Obrenovac, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2014. 14:57h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijeliće Srbiji finansijsku pomoć u visini do 300 miliona eura za otklanjanje posljedica katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile zemlju, saopšteno je danas na donatorskoj konferenciji u Briselu.

U nastojanju da pomogne Srbiji kako bi se oporavila od poplava, EBRD je izrazila spremnost da poveća i preusmjeri sredstva dodijeljena javnom i privatnom sektoru u Srbiji, i istakla da će od sada do 300 miliona eura biti dostupno za obnovu u javnom sektoru.

Pored toga, sredstva u visini do 100 miliona eura namijenjena malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji biće dostupna iz Fonda za razvoj opštinske infrastrukture (MIDF), koja takođe mogu biti iskorišćena za obnavljanje opštinske infrastrukture u oblastima pogođenim polavama.

EBRD je već sa Unikredit bankom u Srbiji potpisala dva ugovora o kreditiranju privatnog sektora u Srbiji u iznosu od 50 miliona eura, pri čemu oba zajma mogu biti iskorišćena za finansiranje projekata u poplavama pogođenim područjima.

Za hvatanje u koštac sa štetom od poplava, Bosni i Hercegovini su danas stavljena na raspologanje sredstva EBRD-a u visini do 58 miliona eura, koja će, kako je saopšteno, biti dostupna javnom sektoru, dok će dodatni iznos do 100 miliona eura iz fonda MIDF biti dostupan malim i srednjim preduzećima u BiH.

Bonus video: