Kompanije regiona muče slični problemi

"Sve kompanije regiona suočene su sa padom privrednih aktivnosti, kupovne moći potrošača i spoznaja da su tržišta na kojima posluju sve manja i siromašnija"
67 pregleda 0 komentar(a)
Saradnja, Foto: Shutterstock
Saradnja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2014. 13:26h

Predsjednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović ocijenio je da su kompanije u regionu jugoistočne Evrope suočene sa sličnim problemima.

On je preciozirao da Samit 100 u Cavtatu ima za cilj stvaranje platforme za zajednički nastup na trećim tržištima.

Petrović je, u izjavi Tanjugu, rekao da su sve kompanije regiona suočene prije svega sa padom privrednih aktivnosti, padom kupovne moći potrošača i spoznaja da su tržišta na kojima posluju sve manja i siromašnija.

"Ideja Samita je da se kroz zajedničku incijativu napravi vraćanje regiona samom sebi i stvaranje platforme koja će biti osnova za zajednički nastup na trećim tržištima", rekao je Petrović.

U oblasti građevinarstva je, kako je dodao, pod inicijativom Feniksa pošlo za rukom da se to uradi.

"Probaćemo da to učinimo u drugim industrijama. Mislim prije svega na prehrambrenu, poljoprivredu, IT i turizmu", rekao je Petrović.

U Cavtatu se danas i sjutra održava "Samit 100 biznis lidera i skup lidera jugoistočne Evrope", čije će glavne teme biti poboljšanje privrednih prilika i regionalna saradnja kroz prepoznavanje potencijala u oblasti turizma, transporta i logistike, hrane i pića, ICT usluga, zdravlja, te farmacije i energetike.

Samit 100 biznis lidera regiona uspješno je dosad održan u Srbiji i Crnoj Gori, a pokrovitelj ovogodišnjeg je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Organizatori Samita su Hrvatsko udruženje poslodavaca, Atlas Fondacija, Srpska asocijacija menadžera i Udruženje Manadžera Slovenije.

“Sarađujte kao nordijske zemlje“

Predsjedavajuća Savjeta ministara nordijskih zemalja Elin Fligering ocijenila je da je saradnja nordijskih zemalja jako dobar model koji bi mogao biti uzor jugoistočnoj Evropi, jer je iskustvo zemalja te saradnje samo pozitivno.

Ona je, u izjavi Tanjugu, rekla da je najvažnije za uspostavljanje saradnje regiona politička, ali i volja građana.

"Potrebno je saradnju izgraditi korak po korak, ne može najedanput. Radili smo zajedno šest decenija. Iako smo šest veoma različitih zemalja, sa sopstvenim identitetom i politikama, tri su članice EU, tri NATO, uspjeli smo da izgradimo saradnju", objasnila je Fligering.

Prema njenim riječima, mnogi investitori nordijske zemlje posmatraju kao homogeni region, tako da saradnja pomaže u privlačenju investicija.

"Mogu da kažem da je naše iskustvo bilo samo pozitivno i mislim da ako jedan region želi da povuče pouke iz jednog dobrog modela, da je to saradnja nordijskih zemalja", zaključila je Fligering, inače diplomatski predstavnik Islanda.

Bonus video: