Hrvatska od Estonije traži izručenje Milana Martića

Optužnica protiv Martića i Čeleketića za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog, u kojima nije bilo ljudskih žrtava, podignuta je još 2003. godine
265 pregleda 0 komentar(a)
Milan Martić, Foto: Screenshot (YouTube)
Milan Martić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.07.2014. 11:37h

Hrvatska je izdala evropski nalog za hapšenje Milana Martića, bivšeg ratnog vođe pobunjenih Srba iz tzv. Republike Srpske krajine, koji u Estoniji izdržava 35-godišnju kaznu zatvora zbog raketiranja Zagreba, pišu danas hrvatski mediji.

Hrvatska traži Martića da bi mu se, zajedno s bivšim komandantom vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine Milanom Čeleketićem, sudilo na zagrebačkom Županijskom sudu za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog u maju 1995. godine.

"Treba nam još neko vrijeme da bismo razmotrili mogućnost predaje", navodi se u dopisu estonskih vlasti, koji se nalazi u sudskom spisu zagrebačkog suda, navodi riječki Novi list.

Još je ranije odlučeno da će se Čeleketiću, koji se navodno skriva u Srbiji, suditi u odsustvu, a pošto dobije konačan odgovor estonskih vlasti o Martićevom izručenju, bez obzira na to kakav će on biti, sudija Tomislav Juriša moći će da zakaže početak suđenja.

Hrvatska štampa piše da još nije jasno da li je Martić pod ingerencijom Estonije ili Haškog tribunala, koji ga je osudio na 35-godišnju kaznu, i na koji bi se način obezbijedila njegova prisutnost na suđenju, odnosno da li bi bio prebačen u Zagreb ili bi suđenje pratio putem videolinka.

Optužnica protiv Martića i Čeleketića za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog, u kojima nije bilo ljudskih žrtava, podignuta je još 2003. godine.

Jutarnji list podsjeća da je Martić prije četiri godine poručio da optužnicu smatra provokacijom.

List navodi da su jedan od krunskih dokaza protiv Martića i Čeleketića njihove izjave objavljene na televiziji, u kojima su rekli da su izdali naredbu za raketiranje.

Martićevo javno hvalisanje da je lično naredio granitiranje Zagreba, pri čemu je poginulo sedam osoba, bio je krunski dokaz i na suđenju u Hagu.

Bonus video: