"podrška bošnjacima"

BiH: Verbalni rat zbog "nepostojeće Erdoganove izjave"

"Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, RS i srpski narod u BiH"
68 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2014. 19:27h

"Nepostojeća izjava" turskog premijera Redžepa Taipa Erdogana pokrenula je pravi verbalni rat između Turske i zvaničnika Srba, u što se u nedjelju umiješao i predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je zbog svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pozvao na "hitne konsultacije u Beograd".

Poziv Dodiku na hitne konsultacije Vučić je uputio nakon što mu se predsjednik RS otvorenim pismom požalio da najviši zvaničnici Turske "neskriveno i brutalno napadaju mir i stabilnost BiH".

"Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, RS i srpski narod u BiH", naveo je Dodik u pismu Vučiću. Očekuje se da će Dodik u ponedjeljak doći u Beograd.

Dramatično upozorenje iz Banja Luke iz kojega bi se moglo zaključiti kako je na pomolu novi regionalni sukob velikih razmjera uslijedilo je zbog navodne izjave turskog premijera Erdogana da će u slučaju bio kakve ugroženosti njegova zemlja odlučno zaštititi Bošnjake u BiH.

Erdogan: Ko dirne Bošnjake imaće protiv sebe sto miliona Turaka >>>

"Sad se kunem velikim Alahom da kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH", navodno je izjavio Ergdogan na nekom predizbornom skupu u Turskoj.

Vijest o tome koja se u petak pojavila na jednom internet portalu, te se potom raširila u medijima i na društvenim mrežama, izazvala je reakcije, a najoštrija su stigla od zvaničnika iz redova bosanskih Srba.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tako je u subotu posebnom izjavom ocijenio da je ovo "do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH".

Dodikov komentar prije pisma Vučiću bio je da je ovo ključni dokaz da Turska pokušava da preuzme prevlast nad BiH.

U vijesti o navodnoj izjavi koja je iznova citirana nije međutim bilo moguće utvrditi kada i gdje je turski premijer rekao to što je izazvalo silne reakcije.

Ostalo je nerazjašnjeno i to zbog čega su Bošnjaci postali tema Erdoganove predsjedničke kampanje u Turskoj.

Turski ambasador u BiH Džihad Erginaj u nedjelju je agenciji Anadoliji kazao da je u pitanju "nepostojeća izjava" ističući da su mediji trebali da postupe odgovornije i sve provjerei prije nego su takvu informaciju odlučili da prenesu.

"Turska je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo da BiH vidimo mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu", kazao je on.

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj takođe je demantovao da postoji sporna izjava Erdogana.

"Naš premijer nije dao takvu izjavu ... To ni na koji način ne odražava istinu", objavili su Bozajevu izjavu beogradski elektronski mediji, a Bozaj je agenciji Tanjug rekao da će o tome i zvanično izvijestiti vlasti u Beogradu.

"Vidio sam da su i neki mediji u Srbiji prenijeli te neistinite navode pa ću sjutra o tome i zvanično izvijestiti srpske vlasti", rekao je Bozaj.

Preporučujemo za Vas