Prijevremeni izbori u Sloveniji: Sve oči uprte u Cerara

Ukoliko njegova partija bude slavila, novajlija u politici Miro Cerar će formirati četvrtu vladu od početka finansijske krize 2008.
0 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Beta
Miro Cerar, Foto: Beta
Ažurirano: 13.07.2014. 09:30h

Slovenci će, po svemu sudeći, na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima vlast predati političaru lijevog centra koji se protivi najavljenim privatizacijama državnih firmi koje evropski partneri Ljubljane smatraju ključnim za dovođenja finansija u red.

Ukoliko njegova partija bude slavila, novajlija u politici Miro Cerar će formirati četvrtu vladu od početka finansijske krize 2008, koja je uništila reputaciju Slovenije kao najbolje od novih članica Evropske unije, piše Rojters.

Ljubljana je jedva izbjegla traženje međunarodne pomoći za svoje banke prošle godine, ali su investitori zabrinuti zbog sudbine paketa mjera koje je dogovorila odlazeća vlada Alenke Bratušek sa Briselom, a prije svega se odnosi na prodaju velikih državnih preduzeća.

Cerar je oformio Stranku Miro Cerar (SMC) prije gotovo šest sedmica, a istraživanja javnog mnjenja mu prognoziraju pobjedu jer birači žele nekog novog i ko nije "umrljan" korupcionaškim skandalima koji su pogodili mejnstrim partije.

Ovaj 50-godišnji profesor prava, koji je radio kao savjetnik parlamentu, svoju slavu uglavnom duguje svom ocu, slavnom olimpijskom gimnastičaru, i majci, uglednoj državnoj tužiteljki, političarki i ministarki.

Ako se obistine rezultati istraživanja javnog mnjenja, Cerar će poraziti najveću opozicionu partiju, SDS bivšeg premijera Janeza Janše, koji je prošlog mjeseca počeo služenje dvogodišnje kazne zatvora zbog korupcije.

Očekuje se da će Cerar ponuditi formiranje koalicije Socijaldemokratskoj partiji (SD) i partiji Desus, koje čine odlazeću vladu lijevog centra Alenke Bratušek.

Obje partije su se protivitile privatizacijama koje je najavila Bratušek.

Bratušek će, navodi Rojters, imati teškoća da preže izborni cenzus od 4 odsto, što je posljedica otpora slovenačkih birača njenim predloženim mjerama smanjenja potrošnje i privatizacije državnih kompanija.

Bonus video: