Dačić osudio napade na Dubrovnik 90-ih godina

Dačić je prvi srpski zvaničnik koji je jasno osudio napade bivše JNA i srpskih i crnogorskih paravojnih snaga na taj grad
17 komentar(a)
Ivica Dacic, Igor Luksic, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dacic, Igor Luksic, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 12.07.2014. 16:12h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je danas u Dubrovniku bombardovanje tog hrvatskog grada devedesetih godina, a šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je njegovu izjavu ocijenila kao primjer "dramatične promjene" u odnosima među državama jugoistočne Evrope, navela je agencija Hina.

Dačić je, kako piše hrvatska agencija, prvi srpski zvaničnik koji je jasno osudio napade bivše JNA i srpskih i crnogorskih paravojnih snaga na grad pod zaštitom UNESCO i najpoznatije hrvatsko turističko odredište.

"Nadam se da smo sinoć malo više doprinijeli zbližavanju naših naroda i to ovdje u Dubrovniku koji je", kako navodi Hina Dačićeve reči, "bio meta bombardovanja i uništavanja, što Srbija, naravno, osuđuje".

Šef srpske diplomatije učestvuje u Dubrovniku na regionalnom skupu "Kroacija forum", koji se tradicionalno održava u tom hrvatskom gradu.

Pusić je rekla da je Dačićeva izjava dokaz promjene odnosa među državama koje su nedavno ratovale.

"To je svakako za pohvalu, da se čovjek sjeti da to kaže, ali nije ništa od čega se zemlja zatrese. Ovo je jedan element koji pokazuje u kojoj mjeri su se odnosi u regionu dramatično promijenili", rekla je Pusić, kako prenosi Hina.

Bonus video: