Bratunac: 22 godine od stradanja Srba

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba, a veliki broj ih je ranjen
69 pregleda 5 komentar(a)
svijeće, Foto: Reuters
svijeće, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2014. 15:38h

Danas se obilježavaju 22 godine od stradanja Srba na području Srebrenice i Bratunca.

Služenjem parastosa kod spomen-kosturnica stradalima u dva posljednja rata na Zalazju kod Srebrenice, paljenjem svijeća za pokoj duša 69 poginulih na današnji dan 1992. godine i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje obilježen je ovaj dan.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, delegacije republičke i opštinskih organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, boračkih organizacija Srebrenice, Bratunca i Zvornika i nekoliko stranačkih delegacija.

Prethodno su članovi porodica poginulih, saborci i boračka i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položile cvijeće na Vojničkom groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj stradalih i na stratištima u Biljači i Sasama.

Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba, a veliki broj ih je ranjen.

Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih deset slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja bošnjačkih žrtava. Nakon više od godinu dana ovi posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni prošle godine na Petrovdan, a za još 12 Srba nestalih tog dana i dalje se traga, navodi RTRS.

Bonus video: