Tači: Neću dozvoliti da gomila mišića ruši pravila

Tači je izjavio da su na sjednici predstavnici postizborne koalicije pokušali da prekrše Ustav Kosova
1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.07.2014. 14:13h

Postizborna koalicija koju čini Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo najveća je poslanička grupa u Skupštini Kosova, odlučeno je danas na sjednici bivšeg sastava Predsjedništva Skupštine Kosova sa liderima političkih partija koje su ušle u kosovski Parlament.

Čak i bez prisustva PDK, ostali su jednoglasno usvojili dnevni red, gdje je utvrđeno da je Poslanička grupa Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, sa najviše poslanika (47), ima pravo da predloži kandidata za predsjednika Skupštine, a zatim i mandatara za sastav Vlade.

Sjednicu je na početku napustio lider DPK Hašim Tači koji je izjavio da su na sjednici predstavnici postizborne koalicije pokušali da prekrše Ustav Kosova, prenio je RTK.

Tači je rekao da njegova stranka neće dozvoliti da "gomila mišića" ruši pravila u procesu konstituisanja institucija zemlje.

On je poručio da neće dozvoliti da "skup grubih političkih mišića" kvari red i gazi političku volju građana, jer to nije u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine, u suprotnosti sa zakonima i Ustavom Republike Kosovo.

"Bilo je pokušaja da se gazi Ustav, ako to do sada već nije urađeno", rekao je Tači i doodao da će se konstitutivna sjednica Skupštine Kosova održati u četvrtak, 17 jula.

Bivši predsjednik parlamenta Jakup Krasnići, koji je predsjedavao današnjim sastankom poslije sjednice, izjavio je da će najveća parlamentarna grupa na konstitutivnoj sjednici Skupštine Kosova 17. jula predložiti predsjednika parlamenta, koji je prema sporazumu koalicije Isa Mustafa, lider DSK.

Bivši potpredsjednik Skupštine iz pokreta Samoopredjeljenja Glauk Konjufca je najavio da ukoliko koalicija ne bude prihvatila uslove Samoopredjelenja, pokret neće glasati za predsjednika Skupštine Kosova iz redova koalicije.

Bonus video: