Janjić: Kriza u Makedoniji mogla bi se proširiti na Srbiju i Kosovo

Janjić je u izjavi Tanjugu naveo da je kroz ove proteste vidljivo jačanje ekstremno islamističkih pokreta, kao i nova faza "svealbanskog ujedinjenja"
70 komentar(a)
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.07.2014. 20:01h

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da protesti u Makedoniji šalju "opasne poruke", i najavljuju novu političko bezbjednosnu krizu.

Ta kriza će zahvatiti jug centralne Srbije, Makedoniju i Kosovo, što bi, kako Janjić smatra, trebalo da zabrine međunarodnu zajednicu.

Janjić je u izjavi Tanjugu naveo da je kroz ove proteste vidljivo jačanje ekstremno islamističkih pokreta, kao i nova faza "svealbanskog ujedinjenja", što ukazuje da bi u Makedoniji uskoro mogli da se pojave i zahtjevi za federalizaciju.

"Ovo je najava jedne ozbiljne političke i institucionalne krize, a biće i kontraprotesta", smatra Janjić podsjetivši da je povod za proteste albanske zajednice u Makedoniji izrečena kazna doživotnog zatvora za šestoricu njihovih sunarodnika odgovornih za ubistvo petorice mladih Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine.

To je izazvalo i kontraprotest Makedonaca, kao odogovor na albanske zahtjeve da se presuda ukine.

"Karakteristično je da ovoga puta proteste prate albanske parole "Alah je veliki" i druga parola "Velika Albanija", što nam pokazuje da je pokret ekstremnog islama i sve albanskog ujedinjenja ušao u novu fazu. Očigledno je da ima nove pristalice i u Makedoniji, iako ranije nije bio toliko prisutan toj zemlji", rekao je Janjić.

Vlast multietnička, ali se to nije prenijelo na građane

On je podsjetio da je Makedonija 20 godina etnički podijeljena, kao i da je vlast multietnička, ali da se to nije prenijelo i na građane.

"Očigledno je da se to nije prenijelo na građane, na društvo u cjelini, da su nastale nove generacije Albanaca i Makedonaca koje među sobom ne sarađuju", kaže Janjić.

Druga opasna poruka, prema njegovim riječima, jeste ta da je Makedonija ušla u krizu svog organizovanja.

"Zahtjev će se sigurno pojaviti da se federalizuje Makedonija, odnosno da se napravi binacionalna federacija. To opet govori da međunarodna zajednica ništa nije uradila na inovaciji Ohridskog sporazuma i da je zapravo natjerala makedonske vlasti da ga primijene do kraja", rekao je Janjić ukazujući da je taj sporazum dao veliku autonomiju lokalnim vlastima.

Autonomiju su, kaže, dobile prije svega one teritorije naseljene Albancima, dok ništa nije urađeno na jačanju zajedničkih funkcija.

"S obzirom na to da je i situacija na Kosovu izuzetno nestabilna, da nema dogovora o vladi, albanske vođe su u sukobu u koji su umiješani i stranci... Zatim, na sjeveru ne postoji mogućnost integracije, bojim se da će se to prenijeti i na Preševo i na sjever Kosova", rekao je Janjić.

Bonus video: