Beograd i Priština bez dogovora o sporu na mostu u Mitrovici

Portparolka Eštonove je poručila da rješenje treba da se nađe u skladu s dogovorom Beograd-Priština o normalizaciji odnosa
57 pregleda 0 komentar(a)
Ibar, Kosovska Mitrovica, Foto: BETAPHOTO
Ibar, Kosovska Mitrovica, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 11.07.2014. 18:41h

Zvaničnici Srbije i Kosova, Marko Đurić i Edita Tahiri, danas u Briselu nisu postigli nikakav dogovor o rješavanju spora oko izgradnje "Parka mira" na srpskoj strani na mostu u Mitrovici, kao i dva "parka" koje su postavili Albanci na prilazima mješovitim naseljima u Mitrovici.

Šef kancelarije za Kosovo vlade Srbije Marko Đurić je, poslije višesatnih pregovora u sjedištu Evropske službe za spoljno djelovanje, čiji je šef Ketrin Ešton, saopštio da će se dvije delegacije ponoso sastati 22. jula, a da prištinska strana nije prihvatila da se već nađu u ponedjeljak.

Đurić je naglasio da dvije delegacije nisu imale zajedničke razgovore, već su odvojeno svoja gledišta iznosile saradnicima visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Atmosfera je bila izuzetno mučna, a gospođa Tahiri je čak odbila da se rukuje sa mnom u hodniku", rekao je Đurić novinarima.

On je objasnio da Beograd smatra da izgradnju "Parka mira" na mostu u Mitrovici treba nastaviti.

"Ponovo ćemo razgovarati 22. jula, a u međuvremnu očekujemo od svih da pokažu uzdržanost", naglasio je.

Potpredsjednica vlade u Prištini Tahiri je novinarima rekla da je dogovor izostao, a prištinska strana da je bila spremna da nastavi razgovore i preko vikenda.

Susret delegacija Beograda i Prištine je sazvala visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u pokušaju da se nađe rješenje za spor oko izgradnje "Parka mira" i "Trga cara Lazara", kao i "Trga Adema Jašarija" i "Trga OVK", koje su u Bošnjačkoj mahali i prilazu naselju Suvi u vidu betonskih blokova postavili Albanci.

Maja Kocijančič, portparolka Eštonove, je uoči susreta saopštila da rješenje treba da se nađe u skladu s dogovorom Beograd-Priština o normalizaciji odnosa.

Bonus video: