OEBS upozorava Hrvatsku: I na društvenim mrežama mora biti slobode govora

Reakcija OEBS-a uslijedila je nakon slučaja u kojem je jedna osoba novčano kažnjena jer je vrijeđala policiju na Fejsbuku
0 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2014. 15:46h

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je danas hrvatske vlasti da poštuju slobodu govora na društvenim mrežama.

Reakcija OEBS-a uslijedila je nakon slučaja u kojem je jedna osoba novčano kažnjena jer je vrijeđala policiju na Fejsbuku.

"Neprihvatljivo je hapšenje, novčano kažnjavanje ili pritvaranje ljudi zbog njihovih gledišta, bez obzira kako, kada i gdje su ih izrazili. Pozivam hrvatske vlasti da se uzdrže od tih represivnih mjera i sačuvaju slobodu izraza", navela je Mijatović, objavljeno je danas na sajtu OEBS.

Policija u Đakovu, u istočnoj Hrvatskoj, uhapsila je i novčano kaznila 8. jula jednu osobu zbog vrijeđanja policije na Fejsbuku.

Prema hrvatskom zakonu o javnom redu, taj tip prekršaja povlači kaznu do 30 dana zatvora, a pomenuti pojedinac je kažnjen sa 26 eura.

"Sve u svemu, niko ne treba da bude pritvoren zbog izražavanja svojih stavova, slobodni govor treba da bude ograničen samo u slučaju namernog i opasnog podsticanja nasilja", navela je Mijatović.

Ona je dodala da hrvatske vlasti treba da izvrše cjelokupnu reviziju zakona kako bi očuvale fundamentalnu slobodu izraza, počev od potpune dekriminalizacije uvrede, klevete i ismijavanja.

Kažnjeni I.C., kako je preneo hrvatski portal Indeks, na svom profilu na Fejsubu objavio dvije fotografije policije, uz komentar:

"Nadam se da, kada opet govna iz policije dođu na red za smanjivanje plata, da će se sjetiti ovakvih prizora. I da... ne pušim foru da im je to posao i da su morali. Šta da im je bilo naređeno da pucaju? Jel bi onda i pucali jer im je to, eto, posao?"

Jedna fotografija koju je objavio bila je sa policijskog protesta zbog smanjenja plata, na kojoj policajci traže solidarnost javnosti. Druga je nastala krajem juna, za vrijeme nasilnog iseljenja jedne porodice u Kninu.

Bonus video: