Makedonija: Srušio se helikopter, stradala četiri pilota

Jankuloska je kazala da očekuje da će odgovor kako je došlo do pada helikoptera dati dvije crne kutije, koje su nađene na mjestu nesreće
3 komentar(a)
smtrumica, makedonija, helikopter, Foto: Reuters
smtrumica, makedonija, helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2014. 14:34h

Ministarka za unutrašnje poslove Makedonije Gordana Jankulovska izjavila je danas da su prilikom pada helikoptera poginula četvorica iskusnih pilota koji su, kako je rekla, svojim znanjem, duhom i profesionalizmom ostavili dubok trag na rad ovog ministarstva, prenio je makedonski portal 24vesti.

“Oni su bili istinski primjer za to kako se voli svoja zemlja i kako se radi za dobrobit građana. Bili su vrh helikopterske jedinice i najbolje osoblje koje je MUP imao. Bili su iskusni i za sobom su imali bezbroj časova leta u različitim uslovima u različitim akcijama”, rekla je Jankulovska na konferenciji za novinare.

Na konferenciji za novinare u Skoplju, Jankuloska je rekla da su se u helikopteru u trenutku nesreće nalazili piloti Dragi Micev (45), Marjan Trajković (47), Tode Oreškov (44) i Iljo Lopatički (46), koji su poginuli na licu mjesta.

Ministarka je rekla da prema prvim informacijama o nesreći, koja se dogodila sinoć oko 22 sata u blizini Strumice za vrijeme trenažnog leta, helikopter je udario u antenski stub Makedonske radiodifuzije visok 120 metara.

Riječ je o helikopteru Mi17 vlasništvo ministarstva unutrašnjih poslova, koji je bio redovno servisiran i u kome je korišćena oprema za noćno osmatranje.

Pilot se, kako se navodi, nije žalio ni na kakve probleme sa opremom. Sada se istražuje da li je antenski stub bio propisno obilježen.

Jankuloska je kazala da očekuje da će odgovor kako je došlo do pada helikoptera dati dvije crne kutije, koje su nađene na mjestu nesreće.

"Odmah po nesreći pronađene su crne kutije koje treba da daju odgovore šta se dešavalo u pilotskoj kabini pred nesreću i ko je upravljao helikopterom, zašto je došlo do kobnog udarca u antenski stub i da li je on bio adekvatno obilježen", kazala je Jankuloska.

Bonus video: