EU: Smiriti tenzije u Skoplju; Albanci protestuju i u Njujorku i Briselu

Američki stručnjak za balkansko pitanje Edvard Džozef ocijenio je da je najnovija napetost u međuetničkim odnosima u Makedoniji "vrlo ozbiljna"
17 komentar(a)
skoplje, slučaj Monstrum, Foto: Reuters
skoplje, slučaj Monstrum, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2014. 16:06h

Dan uoči novih protesta Albanaca i kontraprotesta Makedonaca oglasili su se EU, državni vrh i predstavnici vlasti i opozicije apelom na smirivanje tenzija.

Evropska unija je zabrinuta zbog aktuelnog stanja u Makedoniji i protesta koji prerastaju u nasilje, saopštila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić zatraživši od, kako se navodi, svih strana da se uzdrže od nasilja i da doprinesu očuvanju međuetničkih odnosa.

"EU apeluje na sve gradjane da budu mirni i da izbjegnu nasilničko ponašanje", navedeno je u saopštenju Kocijančićeve.

Premijer Nikola Gruevski je ponovo apelovao na mirne proteste, ali i rekao da ništa što može da se okarakteriše kao akt nasilja neće biti tolerisano.

"Protesti su demokratsko pravo i uvek kada postoji potreba za protestima ja ih podržavam", rekao je premijer. "Često su mnogi ljudi i grupacije raznim protestima doprinele razvoju nekog protesta u društvu, ali ne mogu da podržim, a i niko ni u našoj zemlji ni u inostranstvu nije podržao nasilje". Dodao je da institucije države nasilje neće dozvoliti.

"Makedonske institucije imaju kapacitet da se izbore sa svakom situacijom i da zaštite građane i državu", rekao je premijer.

Predsjednik Đorđe Ivanov je u Ohridu ocijenio da će se paljenje makedonske zastave u Prištini negativno odraziti na samo Kosovo.

"Poznato vam je kakvo je stanje u vezi Kosova i takvih postupaka, posebno sa paljenjem zastave, više štete su nanijeli sebi zbog toga što su sliku sa paljenjem zastave na Kosovu prenijeli svi mediji", rekao je Ivanov podsjetivši na to koliko se, kako je rekao, Makedonija zalagala za kosovsku nezavisnost.

"Svima je poznato šta je Makedonija uradila da pomogne Kosovu da ostvari svoju državnost. Na njihovu štetu ide svaki takav nasilan čin koji će se odraziti negativno draziti na to kako će ih svijet vidjeti".

Albanske partije DUI, koja učestvuje u vlasti, i opoziciona DPA su pozvale građane da se uzdrže od nasilja.

Protesti i u Njujorku i Briselu

Nezadovoljstvo Albanaca u Makedoniji zbog odluke suda da šestoricu sunarodnika osudi na doživotne kazne zatvora demonstrirano je i ispred zgrade UN-a u Njujorku.

Novi trosatni protest ispred sjedišta UN zakazan je za ponedjeljak, a organizatori traže da se zaustavi, kako kažu, politički montiran slučaj "Monstrum". Inače, proteste u Njujorku organizuje debarska zajednica u saradnji sa Albancima iz svih djelova Amerike.

Protesti albanske dijaspore, kako je prenio portal Tajm na makedonskom jeziku, zakazani su za sjutra u Briselu, a u subotu i u Bernu.

Novi protesti, ali i prvi kontraprotest Makedonaca biće, kako je najavljeno, održani istovremeno u petak u Skoplju, gdje je danas mirno bez okupljanja.

MUP Makedonije donio je odluku da se zabrani ulazak u Makedoniju pjevačima sa Kosova koji su putem socijalnih mreža najavili učešće na sjutrašnjem protestu u Skoplju, javila je TV ALSAT M. Policija nije potvrdila ovu vijest ali izvori te TV kažu da je takva odluka donijeta poslije učešća kosovskog pjevača Labija na protestu koji je prije nedjelju dana održan u Skoplju kao i zbog učešća nekih pjevača na protestu koji je prije dva dana održan u Prištini, objavio je prištinski dnevnik "Koha Ditore".

Podrška protestima Albanaca u Makedoniji data je i na masovnom protestu koji je prethodnih dana održan u Tirani, odakle je poslata poruka da su "Albanci miroljubiv narod i da ih ne treba dirati, jer u protivnom neće sjedjeti skrštenih ruku", a na jednom od transparenata je pisalo: "Skoplje je srce Albanije".

Američki stručnjak za balkansko pitanje Edvard Džozef ocijenio je da je najnovija napetost u međuetničkim odnosima u Makedoniji "vrlo ozbiljna".

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da bi članstvo Makedonije u NATO pomoglo u poboljšavanju tih odnosa, prenijeli su makedonski mediji.

Džozef, koji je ekspert Centra za međuatlantske odnose u Vašingtonu, misli da je ovo vrlo ozbiljan problem i to ne samo zbog protesta koji se trenutno održavaju već zbog mogućnosti da se međuetnički jaz u Makedoniji produbi.

"Posljednjih godina smo imali priliku da pratimo neodgovorno rukovodstvo u Skoplju. Imali smo prilike da vidimo i neke vrlo negativne trendove da osobe koje su proglašene za krivce i koje mogu da budu odgovorne za ubistva dobijaju javnu podršku. Mislim da je to razočaravajuće. U slučaju tog jezivog ubistava u Makedoniji očekivalo se da će svima biti drago kada odgovorni budu osuđeni u pravičnom sudskom postupku", rekao je Džozef.

On misli i da je bila greška što je ulazak Makedonije u NATO odložen zbog protivljenja Grčke.

"Ovaj slučaj nam pokazuje da NATO mora hitno da riješi to pitanje sa Grčkom i da Makedonija postane članica NATO. To bi bio najbolji mogući korak za dalje poboljšavanje odnosa izmedju Albanaca i Makedonaca", smatra Džozef.

Bonus video: