Šteta od poplava u Srbiji pola crnogorskog BDP-a

Potpredsjednica Vlade Srbije je poručila da će novca biti dovoljno i da će svi građani, koji su ostali bez domova, imati kuće do pčetka jeseni, odnosno zime
5 komentar(a)
Srbija, poplave, Foto: Reuters
Srbija, poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2014. 12:35h

Prema prvim zvaničnim podacima štete od katastrofalnih poplava iznose 1,5 milijardi eura, izjavila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da će vlada učiniti sve da pomogne oštećenim građanima.

Mihajlović je poručila da će novca biti dovoljno i da će svi građani, koji su ostali bez domova, imati kuće do pčetka jeseni, odnosno zime. Do tada će, najavila je, biti gotovi i svi putevi na području koje je bilo poplavljeno.

"Građani treba da znaju da je vlada tu za njih i da će da učini sve da svako ima svoju kuću, ili da, ukoliko je kuća oštećena, dobije sredstva da je popravi. Djeca će krenuti na vrijeme u školu, domovi zdravlja će biti popravljeni, i to je ono što je naš zadatak, bez obzira na to koliko se o poplavama danas manje govori", navela je Mihajlovićeva u izjavi Tanjugu.

Ona je podvukla da je Vlada Srbije danas usvojila izvještaj koji je rađen na terenu zajedno sa međunarodnim organizacijama i posebnim timovima, a presjek stanja po izvještaju kaže da su i štete i gubici 1,5 milijardi eura. To se, dodaje, odnosi na sve sektore, pa i na društveni - kuće, obrazovne institucije, infrastrukturu, puteve, željezicu, proizvodni sektor...

Izvještaj je, kaže, pokazao da su poplave potpuno uništile 485 kuća, dok je veliki i broj kuća koje su samo dijelom uništene.

Bonus video: