Josipović: Hrvatska neće kočiti susjede na putu u EU

"Dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel na sastanak čelnika jugoistočne Evrope 15. jula u Dubrovniku pokazuje podršku proširenju Unije", rekao je Josipović
3 komentar(a)
Filip Vujanović, Ivo Josipović, Foto: BETAPHOTO
Filip Vujanović, Ivo Josipović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 07.07.2014. 10:29h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je u intervjuu za beogradske Novosti da Zagreb neće kočiti Srbiju na putu u EU i ocijenio da dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel na sastanak čelnika jugoistočne Evrope 15. jula u Dubrovniku pokazuje podršku proširenju Unije, prenosi Tanjug.

Josipović je naglasio da je hrvatski Sabor usvojio deklaraciju "koja vrlo jasno govori o tome da se susjedi neće ucjenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU", ali je i naveo da će rješavanje otvorenih pitanja biti važno za ocjenu o ispunjavanju uslova.

"Pritom ne mislim na to da bi Hrvatska ucjenjivala susjede, već na to da će sposobnost rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima biti važan test za sve nas", kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik rekao je i da će glavna poruka skupa u Dubrovniku biti da "EU cijelu regiju smatra dijelom Evrope i da budućnost svih zemalja u regionu jeste u EU".

"Naravno, kandidati će morati ispuniti ozbiljne uslove. Razgovori o zajedničkim naporima na izgradnji infrastrukture, evropskoj energetskoj politici i mjestu jugoistočne Evrope u njoj, kao i pitanja saradnje u regiji, jasan su znak takvog političkog stajališta", ocijenio je Josipović.

Naglasio je da dolazak Angele Merkel u Dubrovnik na treći sastanak procesa Brdo-Brioni pokazuje da EU želi nastaviti sa širenjem na Balkan.

Upitan kako ocjenjuje današnje odnose Beograda i Zagreba, Josipović je odgovorio da je posljednjih godina napravljeno mnogo toga dobrog da se ti odnosi poboljšaju.

"Saradnja se prilično razvila, a pomaci, koji nijesu spektakularni, stalni su. Kao takvi, manje su vidljivi i atraktivni javnosti", kazao je Josipović.

Bonus video: