Presuda 18. jula

Subotić na sudu: U posao sa cigaretama sam ušao zbog jedne kompenzacije

Subotić je naveo da se kriza tokom devedesetih godina prošlog vijeka odrazila na proizvodnju konfekcije kojom se bavio, pa je, kako je istakao, morao da se prilagodi tržištu
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2019. 08:58h

Presuda biznismenu Stanku Subotiću, optuzenom za šverc cigareta tokom devedesetih godina, biće izrečena 18. jula pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Suđenje Subotiću danas je završeno izlaganjem završnih riječi okrivljenih. Prvooptuženi Stanko Subotić zatražio je da ga sudsko vijeće oslobodi optužbi za šverc cigareta tokom devedesetih godina jer, kako je ocijenio, tokom postupka nije dokazana njegova krivica.

"Dokumenti koje je sud naknadno pribavio i koje su moji branioci priložili, jasno i nedvosmisleno pokazuju da nikakva krivična djela koja mi se optužnicom stavljaju na teret nijesam počinio. Moja jedina krivica je da sam se našao u jednom turbulentnom vremenu, nedovoljno iskusan za sve izazove koji su bili preda mnom", rekao je Subotić u završnoj reči.

"Tokom jednog pokušaja naplate duga dobio sam umjesto novca kamion cigareta. Vođen poslovnom logikom i željom za većom zaradom, sticajem okolnosti ušao sam u posao trgovine cigaretama o čemu ništa nijesam znao, osim da su zarade enormne", rekao je Subotić

Subotić je naveo da se kriza tokom devedesetih godina prošlog vijeka zbog ratova, raspada države, sloma finansijskog sistema, odrazila na proizvodnju konfekcije kojom se bavio, pa je, kako je istakao, morao da se prilagodi tržištu.

"Tokom jednog pokušaja naplate duga dobio sam umjesto novca kamion cigareta. Vođen poslovnom logikom i željom za većom zaradom, sticajem okolnosti ušao sam u posao trgovine cigaretama o čemu ništa nijesam znao, osim da su zarade enormne", rekao je on.

Optuženi je naveo da je bio legalan distributer cigareta sa licencom za istočnu Evropu i da se u godinama koje se navode kao sporne u njegovom poslovanju u Srbiju uvozilo na desetine šlepera dnevno i zarađivali milioni maraka.

"Taj dio ovog posla, mislim na nelegalan uvoz, kontrolu šverca od strane carine, Državne bezbjednosti i policije, radila je država", kazao je Subotić.

Nakon što su i ostali optuženi u završnoj reči izjavili da nijesu krivi za djela koja im se stavljaju na teret, predsjednik sudskog veća Dragan Milošević zakazao je izricanje presude za 18. jul u 14 sati.

Tužilaštvo traži osam godina zatvora za Subotića

Specijalno Tužilaštvo zatražilo je juče da Subotić bude osuđen na osam godina zatvora i predložilo da se Subotiću trajno oduzme imovina vrijedna 56 miliona nekadašnjih njemačkih maraka i šest miliona američkih dolara, za koliko je krijumčarenjem duvana oštećen državni budžet.

Tužilaštvo je tražilo da bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes i Subotićev sestrić Nikola Milošević budu osuđeni na po pet godina zatvora, za Stevana Banovića tužilaštvo je tražilo kaznu ne manju od šest godina zatvora, dok su za ostale optužene predložene kazne od dvije do dvije i po godine zatvora.

Subotiću je 17. juna 2013. godine počelo ponovljeno suđenje u odsustvu po optužnici da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizickim licima.

Po optužnici, ta grupa je, na štetu državnog budžeta Srbije, stekla dobit od 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara.

Suđenje je ponovljeno po odluci Apelacionog suda da se ukine prvostepena presuda kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Preporučujemo za Vas