Slovenija zamrzla privatizaciju do izbora nove vlade

Bratušek je najavila program od 15 privatizacija poslije dolaska na vlast 2013. kao dio plana vlade da izbjegne potrebu da traži međunarodnu pomoć
1 komentar(a)
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Alenka Bratušek, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2014. 18:22h

Slovenija je zamrzla program privatizacije namijenjen ozdravljenju javnih finansija, dok se, poslije prijevremenih izbora 13. jula, ne formira nova vlada, objavila je danas odlazeća premijerka Alenka Bratušek.

"Nikakva privatizacija ne može se pokrenuti niti zaključiti do imenovanja nove vlade", rekla je Bratušek novinarima.

Bratušek je najavila program od 15 privatizacija poslije dolaska na vlast u martu 2013. godine kao dio plana vlade da izbjegne potrebu da traži međunarodnu pomoć.

Dvije privatizacije već su završene, a prodaja Telekoma Slovenija kao i Aerodroma Ljubljana su u poodmakloj fazi. Francuska kompanija Vansi (Vinci) je izrazila interesovanje za aerodrom.

Bratušek je rekla da današnja izjava ne znači da će Slovenija prekinuti privatizacije, ali, kako je dodala, ukoliko buduća vladajuća koalicija drugačije odluči, ona će imati mogućnosti da donese takvu odluku i da preuzme svu odgovornost.

Slovenačka premijerka podnijela je ostavku u maju kada je izgubila podršku svoje partije lijevog centra. Ona u izbornu trku ulazi s velikim padom popularnosti, a, po anketama, njenja nova stranka neće preći cenzus za ulazak u Skupštinu.

Po anketama, po popularnosti vodi stručnjak za ustavna pitanja Miro Cerar s programom protiv privatizaciji infrastrukturnih kompanija.