Svjetska banka oštro kritikuje Hrvatsku: Nema vođa koji bi izvukli zemlju iz recesije

Ham kaže da su se pokušaji vlasti da oživi ekonomiju bili bez bez odgovarajuće koordinacije među onima koji donose političke odluke
0 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
Zagreb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2014. 14:39h

Hrvatska je zapela u recesiji jer nema čelnika koji mogu provesti promjene, a problem je i to što se javni sektor favorizuje na račun privatnog biznisa, rekao je Hongjo Ham, šef kancelarije Svjetske banke za Hrvatsku.

"Hrvatska će vjerovatno ući u šestu godinu recesije zaredom, što je prilično neobičan fenomen. Strukturni problemi, koje jedna vlada za drugom ne rješava, sprječavaju rast ekonomije", ocijenio je Ham za Reuters.

Svjetska banka za 2014. predviđa ekonomski pad od 0,5 odsto.

Ham kaže da su se pokušaji vlasti da oživi ekonomiju oslanjali na mikro-inicijative kroz razne državne agencije, bez odgovarajuće koordinacije među onima koji donose političke odluke.

"Nedostaje vođstvo u ekonomskim reformama, jasna vizija u kojem smjeru ekonomija želi ići. Ekonomija treba nekoga ko bi efikasno koordinirao fiskalni okvir sa strukturnim reformama i tako otvorio prostor za rast predvođen privatnim sektorom", rekao je Hahm, dodajući da se u suprotnom može očekivati nastavak postojećeg trenda, što nije zadovoljavajuće za hrvatske građane.

Bonus video: