Tužilaštvo predlaze osam godina zatvora za Stanka Subotića

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal predložio je da se Subotiću trajno oduzme imovina
13 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2014. 12:12h

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas Specijalnom sudu u Beogradu da biznismena Stanka Subotića Caneta osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a za njegove saradnike na kazne od dvije do šest godina zatvora.

Tokom izlaganja završne riječi na ponovljenom suđenju, zamjenik tužioca za organizovani kriminal predložio je da se Subotiću trajno oduzme imovina u vrijednosti od 56 miliona nekadašnjih njemačkih maraka, i šest miliona američkih dolara, za koliko je krijumčarenjem duvana oštećen državni budžet.

Tužilaštvo je tražilo da bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes bude kažnjen sa pet godina zatvora, a ista sankcija predložena je i za Subotićevog sestrića Nikolu Miloševića.

Za Stevana Banovića tužilaštvo je tražilo kaznu ne manju od šest godina zatvora, dok je za ostale optužene predložena kazna od dvije do dvije i po godine zatvora.

Takođe, predloženo je da se Miloševiću i Banoviću oduzme imovina vrijednosti od oko 600.000 nekadašnjih njemačkih maraka.

Tužilaštvo smatra da je i tokom ponovljenog suđenja dokazalo krivicu optuženih i navode svoje optužnice da su Subotić i ostali optuženi švercom cigareta tokom devedestetih oštetili budžet Srbije za 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara.

Odbrana: Nema dokaza za bilo koje krivično djelo

Odbrana Subotića, koji je ukinutom pravostepenom presudom bio osuđen na šest godina zatvora, predložila je sudu da mu izrekne oslobađajuća presudu jer nema dokaza da je počinio bilo koje krivično djelo, kao i da je odbrana podnijela dokumentaciju koja to potvrđuje.

Nakon izlaganja završnih riječi Tužilaštva za organizovani krminal i odbrane, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Prva prvostepena presuda, kojom je Subotić bio u odsustvu osuđen na šest godina zatvora zbog organizovanja grupe za šverc cigareta, bila je ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu koji je naložio da se suđenje ponovi.

Bonus video: