U Sloveniji pao snijeg, oluja čupala stabla u Banjaluci

U BiH je uključen žuti meteoalarm, što označava potencijalno opasne vremenske prilike
3 komentar(a)
oluja, more, Foto: Shutterstock
oluja, more, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.06.2014. 12:20h

Snažno nevrijeme s kišom sinoć i jutros pogodilo je Sloveniju, a jaki vjetar čupao je krovove i rušio drveće, dok su štetu napravile i munje koje su udarale u objekte.

Najviše problema sa vjetrom i padavinama bilo u srednjoj, južnoj i zapadnoj Sloveniji. Munje su izazvale požare na nekoliko mjesta, pa su pune ruke posla imali i vatrogasci, a u dijelovima te zemlje nestalo je struje.

Sinoć oko 22 sata podiglo se i more, koje je poplavilo najniže djelove obale u Piranu.

Slovenski meteorolozi upozoravaju na mogućnost poplava zbog velike količine padavina koje su pale proteklih sati, piše slovenački portal 24 ur.

Zanimljivo je i da je od 20 sati juče do 8 sati jutros u Kredarici palo 10 centimetara novog snijega. Međutim, snijeg na tom području krajem juna nije ništa neuobičajeno što pokazuje i podatak da ga sada ima čak metar.

Kredarica se nalazi na 2.514 metara nadmorske visine, nedaleko od vrha Triglava. Tamo je smješten i najveći planinarski dom u Sloveniji.

Upozorenje na opasno nevrijeme u BiH

Jako nevrijeme praćeno olujnim vetrom i kišom zahvatilo je jutros Banjaluku, a žuti meteoalarm, koji upozorava na potencijalno opasno vrijeme, upaljen je danas za cijelu BiH.

Oluja je u Banjaluci srušila veliko stablo na kiosk, a tom prilikom niko nije povrijeđen, vjetar je nosio i prevrtao i kontejnere po gradu.

Inače, za područje BiH za danas je uključen žuti meteoalarm, što označava potencijalno opasne vremenske prilike.

Kako je izjavio klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum, usljed povećane brzine vjetra i mogućih gromova postoji blaga opasnost pa je preporuka svim građanima da povedu računa ako budu na otvorenom prostoru, pišu lokalni mediji.

Bonus video: