Hrvatska Uniji izručila 75 osoba u prvoj godini članstva

Najpoznatiji među izručenima je Josip Perković, optužen za pomaganje u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu
55 pregleda 0 komentar(a)
Josip Perković avion, Foto: Beta/HINA
Josip Perković avion, Foto: Beta/HINA
Ažurirano: 30.06.2014. 11:30h

U prvoj godini članstva u EU Hrvatska je na osnovu Evropskog naloga za hapšenje ostalim članicama izručila 75 osoba, uključujući i 20 stranih.

Zemlje Unije su Hrvatskoj predale 33 osobe.

Hrvatska je 55 svojih i 20 stranih državljana predala Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Danskoj, Belgiji, Francuskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Holandiji i Poljskoj, koje su ih tražile zbog krivičnog postupka ili izvršenja kazne radi različitih krivičnih djela - od zloupotrebe droga i silovanja, do prevara, falsifikovanja, ubistava.

Najpoznatiji među traženim osobama koje je Hrvatska predala nekoj članici EU je bivši jugoslovenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, optužen za pomaganje u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

Perkovićem izručenjem Njemačkoj početkom godine završena je sedmomjesečna pravno-politička afera, koja je uzburkala hrvatsku političku scenu i aktualizovala nerešena politička ubistva bivšeg režima.

Druge članice Unije su Hrvatskoj od 1. jula prošle godine predale 33 osobe, takođe zbog zloupotrebe droga, ubistava, krađa, prevara, falsifikovanja, silovanja, razbojništva i drugih krivičnih djela, saznaje Hina u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tražene osobe izručile su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija, Francuska, Češka, Malta i Holandija.

MUP za sada ne može da saopšti koliko je neizvršenih naloga koje su raspisale članice Unije za hrvatskim građanima, ni koliko je takvih naloga koje je raspisala Hrvatska za državljanima drugih članica jer, kako objašnjavaju, instrument Evropskog naloga za hapšenje podrazumeva neposrednu komunikaciju nadležnih pravosudnih tijela država članica EU.

Poznato je da hrvatska policija ima evidentiranih 228 domaćih Evropskih naloga za hapšenje, ali i još 135 međunarodnih potjernica Interpola koje su raspisane za hrvatskim državljanima na osnovu stranih naloga koji još nisu izvršeni većim dijelom jer se radi o osobama koje su u bijegu i ne nalaze se na području Hrvatske, a manjim dijelom jer su sudski postupci priznavanja stranih naloga još u toku.

Bonus video: