Srebrenica: U Potočarima će biti ukopani ostaci još 174 žrtve

Ukupno je u Memorijalnom centru Potočari do sada sahranjeno 6.066 žrtava Srebrenice
33 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2014. 10:36h

U Potočarima će 11. jula biti pokopani ostaci 174 žrtve identifikovane u posljednjih godinu dana u Tuzli, izjavila je danas portparolka Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Čengić je navela da su tijela ekshumirana uglavnom iz sekundarnih masovnih grobnica Kamenica na području Zvornika, Blječeva na području Bratunca, a neke žrtve pronađene su na površini terena na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo uputio je inicijativu Vladi Federacije BiH da se 9, 10, i 11. jul proglase danima žalosti u ovom entitetu.

On je pozvao Vladu FBiH da ovu inicijativu prihvati na narednoj sjednici.

"Žrtve u Srebrenici zaslužuju respekt i dostojanstvo. Inicijativa je pokretač izgradnje suživota i povjerenja, te respekta, ne samo prema žrtvama u Srebrenici, nego svim ubijenim u proteklom ratu, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost", kazao je Kebo.

On je apelovao da se ova inicijativa usvoji i stupi na snagu prije 9. jula, kada će prema Potočarima krenuti konvoj žrtava u Srebrenici, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH.

U Srebrenici su 11. jula 2013. ukopani ostaci 409 identifikovanih tijela. Ukupno je u Memorijalnom centru Potočari do sada sahranjeno 6.066 žrtava.

Bonus video: