Pusić: Prva godina članstva u EU donijela mnogo koristi

Zagreb se snažno angažovao da "Albanija dobije status kandidata, oko pokretanja pregovora sa Srbijom i napredovanja Kosova a predložio je i novi pristup EU prema BiH"
5 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 29.06.2014. 09:24h

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocijenila je da je prva godina članstva u EU bila vrlo uspješna i donijela toj zemlji mnogo koristi.

"Članstvo u EU donijelo je Hrvatskoj i važnu poziciju i mogućnost da štiti svoje interese u regionu jugoistočne Evrope, zato što kao članica može uticati na odluke o dobijanju statusa kandidata i otvaranje pregovora država iz regiona", rekla je Pusić u intervjuu Hini.

Pusić je izdvojila kao dugoročno najvažniju korist od članstva Hrvatske u Uniji upisivanje na energetsku kartu Evrope, "na kojoj do prije godinu dana nije ni postojala" i napomenula da je u idućem periodu najvažniji zadatak mobilizacija svih snaga kako bi što više iskoristila evropske fondove.

Komentarišući članak nedavno objavljen u američkom "Fajnanšl tajmsu" o stanju hrvatske privrede koja je, prema ocjeni lista, preuzela od Grčke neslavnu titulu ekonomski najnefunkcionalnije zemlje EU, Pusić je priznala da bi "vrlo rado rekla da to nije istina, ali donekle jeste".

"Mislim da mi imamo puno lakši i očitiji i način i put izlaska (iz nefukcionalnosti), ali da smo neke od reformi trebali raditi brže, energičnije i s većom spremnosti i da nas jako (pogađa) kritika, to je istina. To je i moje mišljenje i s tim nikog ne kritikujem nego preuzimam i sama dio odgovornosti i mislim da je jedina moguća razumna reakcija na to - raditi više, bolje i brže", rekla je ministarka.

Govoreći o saradnji u regionu, Pusić je navela da je za Hrvatsku to ključna stvar jer je to pitanje stabilnosti.

"U ovom regionu, ako imate susjede koji su nestabilni ili odlaze u nekom pravcu gdje će regulisati svoj život po pravilima koja su potpuno različita od naših i od onog što se poštuje u EU, teško da možemo sami sebi garantovati stabilnost", naglasila je Pusić.

Ona je dodala da je za Hrvatsku najbitnije što stabilnije okruženje i da tu "zaista imaju rezultate" i da se zvanični Zagreb snažno angažovao da "Albanija dobije status kandidata, kao i oko pokretanja pregovora Brisela sa Srbijom i napredovanja Kosova a predložila je i novi pristup EU prema BiH".

"Angažovali smo se snažno na novom konceptu za BiH - da ta zemlja nema samo visoke kriterijume kao preuslov, nego i da EU u saradnji s tamošnjim vlastima, pokrene aktivnu politiku kako bi BiH dosegla te kriterije unutar samog procesa", objasnila je Pusić.

U predstojećem razdoblju Hrvatska će biti i dalje vrlo aktivna u regionu, jer je to pitanje njene sigurnosti i najavljuje veliku aktivnost na nekim infrastrukturnim projektima "koji su ključni za zemlju, a po logici stvari su evropski".

Pusić je istakla značaj regionalnog projekta regulacije toka rijeke Save nakon katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile BiH, Srbiju i Hrvatsku. "To je apsolutno i evropski interes i naš regionalni", kazala je.

Bonus video: