BiH: Držali u ropskom statusu više od 600 osoba

Tužilaštvo BiH došlo je do informacije da su optuženi eksploatišući svoje žrtve ostvarili zaradu od najmanje tri milina eura
1 komentar(a)
zatvorenici, zatvor, Foto: Theaustralian.com.au
zatvorenici, zatvor, Foto: Theaustralian.com.au
Ažurirano: 27.06.2014. 10:15h

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv trinaest osoba koje tereti za organizovani kriminal i trgovinu ljudima, a riječ je o najopsežnijoj takvoj optužnici u BiH nakon rata, potvrđeno je iz sjedišta tog tužilaštva u Sarajevu.

Nakon višemjesečne istrage utvrđeno je da su pripadnici te organizovane kriminalne grupe držali u ropskom statusu najmanje 600 osoba obećavajući im posao u Azerbejdžanu. Žrtve su bile državljani BiH, Srbije i Makedonije, uglavnom siromašne osobe koje su tragale za poslom. Pripadnici kriminalne grupe protiv kojih je podignuta optužnica organizovali su njihov odlazak u Azerbejdžan u periodu od 2007. do 2009. godine. Svi radnici koji su tamo stigli bili su prisiljeni da borave u u nehumanim uslovima, oduzeti su im pasoši i onemogućen povratak u matične države.

Boravili su u neodgovarajućem smještaju a bile su im uskraćene obećane plate, novčano su kažnjavani i tjerani na prekovremeni rad.

Tužilaštvo BiH došlo je do informacije da su optuženi eksploatišući svoje žrtve ostvarili zaradu od najmanje tri milina eura.

Tužilaštvo je najavilo da će tokom sudskog postupka biti zatraženo oduzimanje tog novca od svih optuženih.

Bonus video: