Preporučena liberalizacija viza za građane Kosova

Evropska komisija je u julu potvrdila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova za ukidanje viznog režima
56 pregleda 2 komentar(a)
Kosovo, proslava nezavisnosti, Foto: Reuters
Kosovo, proslava nezavisnosti, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 12:23h

Komitet Evropskog parlamenta (EP) za građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanje (LIBE) preporučio je usvajanje odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Za tu preporuku glasalo je 30 članova Komiteta Evropske unije (EU), deset ih je bilo protiv, a dva su bila uzdržana, prenosi Al jazeera Balkans.

Poslanica EP i izvjestilac za Kosovo, Tanja Fajon, pozvala je na liberalizaciju viznog režima, navodeći da je Kosovo prešlo "dug put" do ukidanja viza.

To je prvi korak u proceduri odlučivanja o potpunom ukidanju viza za građane Kosova. O viznoj liberalizaciji trebalo bi da se glasa i na plenarnoj sjednici EP, koja će biti održana najvjerovatnije u oktobru. Konačno odobravanje vizne liberalizacije moraju dati države članice Unije.

Evropska komisija (EK) u julu je potvrdila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova za ukidanje viznog režima.

Tada je zaključeno da je Kosovo ispunilo i posljednja dva zahtjeva, ratifikaciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, kao i da su ostvareni dobri rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Građani Kosova su jedini u Evropi koji još ne mogu putovati bez viza u zemlje Šengen zone.

Kada EP i Savjet EU usvoje taj predlog, što se ne očekuje prije kraja godine, građani sa pasošima Kosova će moći da bez viza putuju i do 90 dana borave u državama potpisnicama šengenskog sporazuma.

Bonus video: