Pretresi širom BiH zbog krijumčarenja oružja u Francusku

U aprilu 2013. policija Francuske zaplijenila je veće količine oružja koje je prokrijumčareno iz BiH i tom prilikom uhapsila pet državljana BiH
54 pregleda 0 komentar(a)
oružje, Foto: Shutterstock
oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2014. 11:01h

U Bosni i Hercegovini su u toku pretresi na više lokacija zbog neovlašćene trgovine oružjem i vojnom opremom na teritoriji BiH i Francuske.

U okviru predmeta kodnog naziva "Pink", policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresaju objekte na pet lokacija na području opština Banja Luka, Laktaši i Prijedor.

Aktivnosti se sprovode po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Višeg suda u Parizu.

Pretresi se vrše radi dokumentovanja krivičnog djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe.

U aprilu 2013. policija Republike Francuske zaplijenila je veće količine automatskih pušaka, pištolja i municije, koje je u skrivenim pretincima putničkog motornog vozila prokrijumčareno iz BiH u Francusku i uhapsila pet državljana BiH, podsjeća agencija Fena.

U okviru današnje akcije, u službenim prostorijama SIPA biće saslušano više osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela, poslije čega će se, shodno odluci nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu, saopšteno je iz SIPA.

Bonus video: