Tenzije u Mitrovici

Bahtiri: Kraj strpljenju, uklonite barikadu s mosta

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da podrže "Park mira" i njegove napore da se "istinskim procesom" dođe do normalizacije odnosa
0 komentar(a)
Ibar, Kosovska Mitrovica, Foto: BETAPHOTO
Ibar, Kosovska Mitrovica, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 21.06.2014. 16:25h

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je da je strpljenju došao kraj i da zato nova barikada na mostu na Ibru u vidu parka odmah mora da se ukloni.

Na sredini glavnog ibarskog mosta u Mitrovici, sa koga je prije nekoliko dana uklonjena betonska barikada, lokalni zvaničnici postavili su betonske žardinjere, na šta je oštro reagovao premijer Kosova Hašim Tači navodeći da je to "sramotna i nezakonita igra".

Bahtiri je, kako prenose mediji, zaprijetio danas da će ukoliko se tokom današnjeg dana ne uklone barikade na glavnom mostu na Ibru onda sjutra vidjeti šta će se dogoditi.

"Strpljenju je došao kraj, ova barikada treba danas da se skine, ako ne, onda ćemo vidjeti sjutra", rekao je Bahtiri nakon što je prošetao do sredine mosta i žardinjera, a prenosi RTK.

Na mostu na Ibru primjentne su tenzije, jer mnogi iz južnog dijela grada žele da prođu u sjeverni deo, dok ih policija iz južne stanice grada poziva da se vrate kako se ne bi stvarale tenzije.

Na mostu se primjećuju pojačane snage policije Kosova iz južne i sjeverne policijske stanice.

U međuvremenu reagovao je i bivši gradonačelnik opštine južna Mitrovica Avni Kastrati, koji je i pored nezadovoljstva zbog barikade ocijenio da današnje ponašanje Bahtirija nepromišljeno i samo doprinosi daljem zahlađenju odnosa.

Kastrati je ocijenio da Bahtirijev stav ne pomaže prevazilaženju sadašnjeg stanja.

Bivši gradonačelnik je ocijenio da rješenje treba tražiti u primjeni kosovskih zakona, pošto most nije mjesto za park već za kretanje ljudi.

"Oni koji su to učinili (postavili barikade) će shvatiti da su napravili veliku grešku", izjavio je Kastrati za elektronske novine Expres.

Rakić: "Park mira" - put ka normalizaciji odnosa

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić pozvao je danas predstavnike međunarodne zajednice da podrže "Park mira" i njegove napore da se "istinskim procesom" dođe do normalizacije odnosa Srba i Albanaca na Kosovu.

"Pozivam međunarodne zajednicu, prije svega ambasadore i visoke predstavnike Euleksa i kancelarije EU da me podrže u ovom projektu i da kroz istinski proces dođemo do normalizacije odnosa dva naroda. Rane su teške i na jednoj i na drugoj strani, proces pomirenja je uvijek dug i bolan i ne smije se ograničavati vremenom", izjavio Rakić.

Rakić je istakao da je Tači s nekadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem i Ketrin Ešton garant Briselskog sporazuma, ali i mira i napretka u procesu stabilizacije odnosa srpskog i albanskog naroda i da ga je iznenadila Tačijeva reakcija na "Park mira".

"Iznenadila me je ovakva reakcija i zaista je smatram neprimjerenom za vanredne napore koje moji saradnici i ja činimo kako bi poslije mnogo godina sukoba, započeli istinski proces stabilizacije i mira na još veoma osjetljivom terenu", kazao je Rakić i podsjetio da su Srbi ugroženi kao narod i kao građani na Kosovu, pa kao takvi, ne mogu da predstavljaju opasnost.

On istovremeno pozdravlja izjavu zamjenice kosovskog premijera Edite Tahiri, koja je, iako se protivi ideji o parku, rekla da je došlo do velike promjene u načinu razmišljanja Srba sa sjevera Kosova i navela da "Srbi sa sjevera, umjesto o barikadama, sada razmišljaju o parkovima".

"To znači da imamo od čega da počnemo u dijalogu za mir", ocijenio je Rakić.

Na pitanje novinara kako će saobraćaj funkcionisati između Sjeverne i Južne Mitrovice, Rakić podsjeća na to da postoje još četiri mosta, uz glavni, koji povezuju jug i sjever.