Izbori u Sloveniji

Kandidat za premijera u zatvoru, na izborima anonimci

"Dnevnik" ocjenjuje da takva selekcija političara i sve veće nepovjerenje biračka mogu rezultirati time da Slovenija i nakon izbora 13. jula ubrzo još jednom opet izađe na birališta
1 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.06.2014. 14:01h

Vođa opozicije koji za mjesto premijera konkuriše iz zatvora i neki potpuno anonimni "političari" u trci za mjesto u parlamentu, neke su od paradoksalnih situacija pred kojima su se uoči prijevremenih parlamentarnih izbora našli slovenački birači, komentrišu mediji u Sloveniji.

Opozicioni lider Janez Janša od juče je na izdržavanju dvogodišnje zatvorske kazne zbog korupcionaške afere "Patrija" i tvrdi da je to rezultat politički montiranog procesa da stranka koju vodi - Slovenačka demokratska stranka - ne bi pobijedila na izborima.

Janša je pravosnažno osuđen pred dvije sudske instance za korupcijske postupke povezane s kupovinom oružja, gdje su u igri bili milioni, podsjeća "Delo".

Iako Janša svoj odlazak u zatvor upoređuje s onim od prije 25 godina, kada je na vojnom sudu osuđen zbog odavanja državne tajne, razlike su velike, tvrdi dnevnik, i dodaje da ga je tadašnje suđenje zbog napada na bivšu JNA učinilo slovenačkim herojem, dok je sada teško reći da je osuđen u flagrantno nepoštenom suđenju.

Njegovi advokati su zatražili od Vrhovnog suda da hitno donese presudu kojom bi mu bio ukinut zatvor kako bi učestvovao u izbornoj kampanji, ali su to učinili iznenađujuće kasno, pa bi udovoljavanje njihovom zahtjevu zapravo značilo da Slovenija opet dobija "prijeki sud", prenosi Hina.

Ljubljanski "Dnevnik" upozorava na fenomen naglog nastanka novih političkih stranaka pred same izbore, koje u žurbi za mjesta u parlamentu postavljaju kandidate o kojima se ništa ne zna, pa kasnije mogu biti ucijenjeni ili pod pritiskom zbog nepoznatih detalja u svojoj biografiji, što se dogadjalo i nekim sadašnjim zastupnicima.

To što će se Janša na prijevremenim izborima kandidovati "u zatvorskoj odjeći" zastrašujući je presedan, ali ništa manje apsurdno je i da u novi parlament mogu doći neke osobe o kojima se ne zna ništa.

"O nekim zastupničkim kandidatima ne može ništa da se sazna čak ni preko Gugla", navodi "Dnevnik" i tvrdi da se nepoznati kandidati nalaze posebno na listama novosnovanih partija, poput stranke Mire Cerara koja, čak, ima izgleda da pobijedi na izborima, ili na listi stranke "Vjerujem" koju vodi bivši državni revizor Igor Šoltes.

List ocjenjuje da takva selekcija političara i sve veće nepovjerenje biračkog tijela mogu na izborima rezultirati situacijom u kojoj će Slovenija i nakon izbora 13. jula ubrzo još jednom opet morati na birališta.

Preporučujemo za Vas