Čačić posle 12 mjeseci na slobodi

Zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Čačić je podnio u maju, a Komisija je prošle sedmice odoborila njegovu molbu
0 komentar(a)
Radimir Čačić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Radimir Čačić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 20.06.2014. 10:54h

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić izašao je danas iz zatvora pošto je odslužio 12 od ukupno 22 mjeseca zatvora na koji je osuđen u Mađarskoj zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Hrvatski mediji javili su da je Čačić iz zatvora Valtura kod Pule izašao rano jutros da bi izbjegao novinare koji su ga čekali.

Zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Čačić je podnio u maju, a Komisija je prošle sedmice odoborila njegovu molbu. Sud u mađarskom gradu Kapošvaru osudio je u novembru 2012. tadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske i ministra privrede na godinu i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreche 2010. u kojoj su poginule dvije osobe.

Omogućeno mu je da kaznu služi u Hrvatskoj. Po objavljivanju pravosnažne presude, Čačić se povukao sa svih dužnosti u vladi, ali je ostao predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS), članice vladajuće koalicije, do redovne izborne skupštine na kojoj je za predsjednicu izabrana Vesna Pusić.

Početkom ove godine Čačić je izbačen iz HNS-a, čiji je bio suosnivač i predsjednik, i to zbog, kako je objašnjeno, pokušaja destabilizacije stranke. To je dovelo i do raskola u stranci, a iz krugova bliskih Čačiću najavljen je njegov povratak na političku scenu.

U javnosti se spekuliše da bi time mogla da bude dodatno ugrožena stabilnost vladajuće koalicije budući da ima podršku pojedinih bivših, ali i sadašnjih poslanika HNS-a u Saboru. Iz HNS-a su takve tvrdnje odbacili.

Bonus video: