Jahjaga sudu: Kome da dam mandat - Tačiju ili Haradinaju?

Samoopredjeljenje je pismeno dostavilo uslove za formiranje vlade, koji se, između ostalog, odnose i na prekid razgovora sa Srbijom
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2014. 17:25h

Kosovska presjednica Atifete Jahjaga obratila se Ustavnom sudu i zatražila razjašnjenje dva člana Ustava u vezi sa mandatarom za formiranje vlade.

Jahjaga, ne čekajuću zvaničnu verifikaciju rezultata izbora, odlučila se da se obrati Ustavnom sudu sa zahtjevom da objasni pravo koje se tiče njene odgovornosti, odnosno odluke kome da povjeri mandat za sastav vlade, javljaju kosovski mediji.

Zahtjev je upućen, kako se navodi, sa ciljem pojašnjenja ustavnog djelovanja kosovske presjednice u vezi sa članom 84 tačka 14 i član 95, što bi Jahjagi omogućilo da preduzme potrebne radnje.

Prema nezvaničnim rezultatima, najviše glasova na izborima dobila je DPK aktuelnog premijera Hašima Tačija, ali su opozicione DSK Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredjeljenje.

Kosovska predsjednica, kaže se u saopštenju, smatra da zahtjevom o procjeni dva člana ustava obezbjeđuje kredibilan i pravedan proces koji će garantovati demokratsko funkcionisanje institucija.

Zahtjev za procjenu dva člana Ustava upućen Ustavnom sudu ne upliće se u rad CIK-a u pravcu okončanja izbornog procesa, kaže se u saopštenju.

Član 84 tačka 14, u ovlašćenjima predsjednice, kaže da on određuje mandatara za formiranje vlade nakon predloga političke partije ili koalicije koja ima većinu u skupštinu.

Član 95 o formiranju vlade kaže, pored ostalog, da nakon izbora, predsjednica predlaže skupštini kandidata za premijera u konsultaciji sa partijom ili koalicijom koja je dobila potrebnu većinu u skupštini da formira vladu.

Kandidat za premijera, kako se navodi, ne kasnije od 15 dana od dana imenovanja predstavlja sastav vlada pred skupštinom, a vlada se smatra formiranom ako dobija većinu glasova svih poslanika.

"Ako predloženi sastav vlade ne dobija većinu potrebnin glasova, presjednica Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata identičnom procedurom. Ako se ni tada se ne formira vlada, onda presjednica Kosova objavljuje izbore koji treba biti održani ne kasnije od 40 dana od dana kada su objavljeni", stoji, pored ostalog, u kosovskom Ustavu.

Haradinaj: Imamo većinu za vladu

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da će vladu formirati postizborna kolicija koja ima većinu.

Ramuš Haradinaj izjavio je da je na sastanku lidera stranaka te koalicije i lidera pokreta Samoopredjeljenje bilo približavanja stavova, ali da nije bilo konkretnog dogovora.

"Došlo je do približavanja stavova", rekao je Haradinaj poslije sastanka sa liderima Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafom, Inicijative za Kosovo Fatmirom Ljimajem i Samoopredjeljenja Albinom Kurtijem.

Niko nije protiv dijaloga, rekao da Haradinaj i dodao da dijalog treba da bude plodonosan.

"Razgovarali smo o temama koje, ako se pažljivo tretiraju, mogu voditi daljem približavanju (stavova). Razgovarali smo sa Samoopredjeljenjem o svim temama važnim za zemlju i mogućnostima približavanja oko ovih tema", rekao je Haradinaj.

"Niko na Kosovu nije protiv dijaloga. Mi nismo protiv dijaloga, za dijalog smo, za evropsko Kosovo. To smo izjavili i ostajemo pri tom stavu", dodao je on.

Istovremeno, lider Samoopredjeljenja Albin Kurti je poslije sastanka izjavio da je Samoopredjeljenje pismeno dostavilo uslove za formiranje vlade, koji se odnose na prekid razgovora sa Srbijom i dodao da je ipak bilo dogovora u jednom pitanju, ali nije precizirao o čemu je riječ.

Galerija

Bonus video: