Šešelja će izbaciti iz Haga ako ne bude želio da ode

A ukoliko se ne bude pridržavao uslova koje sudsko vijeće postavi, biće ekspresno vraćen u pritvor
34 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2014. 09:40h

Ako Haški tribunal Vojislava Šešelja pusti na slobodu do donošenja presude, pustiće ga po svojim uslovima i lider radikala moraće da napusti ćeliju u Sheveningenu.

A ukoliko se ne bude pridržavao uslova koje sudsko vijeće postavi, biće ekspresno vraćen u pritvor, javljaju beogradski mediji.

“Ako sudsko vijeće odluči da ga pusti, to će uraditi pod njihovim uslovima. A ako ih Vojislav Šešelj ne bude poštovao, odluka o ukidanju pritvora biće poništena, a policija će dobiti zadatak da ga uhapsi kako bi bio vraćen u pritvor”, kazao je list “Blic” advokat Toma Fila, komentarišući spisak Šešeljevih uslova za puštanje iz pritvora.

Šešelj je poručio da je jedino ograničenje koje prihvata to da neće napuštati teritoriju Republike Srbije, ali da se neće periodično javljati policiji, niti nositi nanognice “kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo”. Poručio je i da će učestvovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima, davati intervjue novinama, gostovati u televizijskim emisijama i javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud.

U Haškom tribunalu nisu željeli da komentarišu Šešeljevo izjašnjavanje o ukidanju pritvora, pošto taj dokument, kako kaže portparol suda Magdalena Spalisnki, još nije zvanično stigao do njih.

Potpredsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić kazao je da nije riječ ni o kakvim Šešeljevim uslovima, već o njegovom izjašnjavanju o namjeri suda da ga puste na privremenu slobodu do saopštavanja presude.

On je dodao da Šešelj neće pristati na bilo kakav ograničenja po cijenu i da bude vraćen u pritvor.

“Ne znam, doduše, o kakvim uslovima može da bude riječ. Jer do donošenja presude Šešelj je nevin i ima pravo da koristiti sva građanska i politička prava garantovana međunarodnim aktima. Drugo, pa oni mu nisu mogli zabraniti da se politikom bavi i iz pritvora, kako misle da ga sputaju ako ga puste na slobodu”, napomenuo je Krasić.

Bonus video: