Sanader: Osuđen sam bez ijednog dokaza, i neću se predati

On je u otvorenom pismu javnosti odbacio tvrdnje predsjednika Hrvatske da je počinio veleizdaju u slučaju "Ina-MOL"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 17.06.2014. 15:38h

Bivši premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader rekao je danas, povodom nedavne pravosnažne osuđućuje presude Vrhovnog suda za ratno profiterstvo i korupciju, da je osuđen bez dokaza, ali da se neće predati.

On je preko svojih advokata uputio otvoreno pismo javnosti u kojem je odbacio tvrdnje predsjednika Hrvatske Iva Josipovića da je počinio veleizdaju u slučaju "Ina-MOL" u kojem je osuđen zbog toga što je od predsjednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija primio mito za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini.

"Slažem se s predsjednikom Josipovićem da bi bila riječ o veleizdaji da su upravljačka prava u Ini za mito prepuštena MOL-u. Ali, to je laž, koja u sudskom procesu ničim nije dokazana", naveo je nekada najmoćniji hrvatski političar.

On je ponovio da je te laži plasirao krunski svjedok u slučaju "Ina-MOL" - tajkun Robert Ježić, pošto je nekoliko mjeseci proveo u zatvoru i to da bi, kako tvrdi Sanader, kupio slobodu i oproštaj od krivičnog progona.

"Kada bi bilo tačno da je on za moj račun primio navodno mito od MOL-a, on bi u tom slučaju bio supočinitelj kojeg bi trebalo krivično goniti. A on je slobodan", ističe Sanader.

U otvorenom pismu Sanader tvrdi da je bez ijednog dokaza osuđen i u slučaju "Hipo banka", gdje je proglašen krivim za ratno profiterstvo, odnosno za primanje provizije od oko 480.000 eura za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je on bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-ih.

"Ali se ne predajem. To sam dužan sebi i svojoj porodici, časti i ugledu koje sam u društvu imao do početka ovog političkog progona. To sam dužan i hrvatskoj javnosti, i to ne samo ljudima koji su me dva puta birali za predsjednika Vlade i koje ljude nikad nisam prevario", napisao je bivši premijer.

On se izvinio svima koje je njegov iznenadni odlazak s mjesta premijera sredinom 2009. godine "povrijedio" i ponovio da je napustio premijersko mjesto jer nije htio da članstvo Hrvatske u EU "plaća državnom teritorijom", aludirajući na granični spor sa Slovenijom koja je u to vrijeme blokirala hrvatsko članstvo u Uniji.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prošlog petka osuđujući presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" i primanje 10 miliona eura mita od predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju "Ina-MOL". Pravosnažnom odlukom kazna mu je smanjena s deset na osam i po godina zatvora.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović potom je donio odluku kojom su bivšem premijeru i šefu HDZ-a oduzeta dodijeljena odlikovanja zbog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim načelima.

Ivo Sanader prvostepeno je na devet godina zatvora osuđen na sudu u Zagrebu i u najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici "Fimi-medija". U tom slučaju, on je zajedno s HDZ i još devet fizičkih i pravnih osoba osuđen za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i institucija, preko marketinške agencije Fimi-medija.

Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju.

Bonus video: