Hrvatska: Bivši ministar izlazi na prijevremenu slobodu

Sud u u Kapošvaru osudio je u novembru 2012. Čačića na godinu i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe
0 komentar(a)
Radimir Čačić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Radimir Čačić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 17.06.2014. 14:19h

Komisija za uslovno puštanje iz zatvora prihvatila je danas molbu bivšeg prvog potpredsjednika hrvatske vlade Radimira Čačića da bude pušten na slobodu prije isteka 22-mjesečne zatvorske kazne, na koju je osuđen u Mađarskoj zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom.

Čačić će iz zatvora u Valturi kod Pule, u kojem je od juna prošle godine, izaći u petak, javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Bivši prvi potpredsjednik vlade Hrvatske zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu podnio je u maju. Njegov advokat Čedomir Prodanović izjavio je za HRT da je Čačić, prema mađarskoj presudi, na slobodu trebalo da bude pušten još prije mjesec dana, dok domaće zakonodavstvo propisuje da se za puštanje poslije 11 mjeseci mora podnijeti posebna molba.

Sud u mađarskom gradu Kapošvaru osudio je u novembru 2012. godine tadašnjeg prvog potpredsjednika hrvatske vlade i ministra privrede Radimira Čačića na godinu i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2010. u kojoj su poginule dvije osobe. Omogućeno mu je da kaznu služi u Hrvatskoj.

Po objavljivanju pravosnažne presude, Čačić se povukao sa svih dužnosti u vladi, ali je ostao predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS) koja je dio vladajuće koalicije, do redovne izborne skupštine. Potom je na skupštini za predsjedenicu izabrana Vesna Pusić.

Čačić je početkom ove godine izbačen iz HNS zbog, kako je objašnjeno, pokušaja destabilisanja stranke što je dovelo i do raskola u stranci.

U javnosti se spekuliše da bi Čačićevim povratkom u politički život mogla da bude dodatno ugrožena stabilnost vladajuće koalicije pošto ima podršku pojedinih bivših, ali i sadašnjih poslanika HNS u Saboru.

Bonus video: