Sergej Lavrov doputovao u dvodnevnu posjetu Beogradu

Obim trgovinske razmjene prošle godine, prema podacima Državne carinske službe RF, dostigao je dvije milijarde dolara, što je 15 odsto više nego 2012. godine
64 pregleda 5 komentar(a)
Sergej Lavrov, Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Sergej Lavrov, Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.06.2014. 16:06h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u Beograd, a dobrodošlicu mu je na aerodromu "Nikola Tesla" poželio prvi potpredsjednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić i Lavrov, koji je došao u dvodnevnu posjetu Srbiji, uputili se sa aerodroma na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje je ruski šef diplomatije položio vijence na Spomenik sovjetskim vojnicima.

Šef ruske diplomatije je poručio da se klanja hrabrosti sovjetskih i jugoslovenskih vojnika koji su oslobađali Beograd i da poštuje srpski narod jer čuva sjećanje na pale heroje.

Po završetku, predstavnici srpskog sabora "Zavetnici", uz skandiranje "Rusija, Rusija", uručili su ruskom šefu diplomatije majicu s natpisom "Srbi i Rusi, braća zauvek".

Dačić je istakao, po dolasku Lavrova, da je taj događaj još jedan korak u razvoju političkih odnosa dve bratske i prijateljske zemlje.

"Ruska Federacija i Srbija imaju potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu i želimo da naše odnose i nadalje razvijamo u duhu prijateljstva", rekao je Dačić po slijetanju ruskog šefa diplomatije na beogradski aerodrom.

U kratkom obraćanju novinarima, Lavrov je istakao da visoko cijeni stav Srbije, koja želi ujedinjenje, a ne razdvajanje u Evropi, jer kako je rekao, Rusija želi da sve zemlje EU i Evroazije budu u zajedničkom privrednom i humanitarnom prostoru.

Tokom posjete Beogradu, Lavrov će se susresti s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

"Tokom posjete biće detaljno razmotreni svi aspekti bilateralnih odnosa, procijenjen tok realizacije postavljenih zadataka, određeni novi pravci saradnje", rekao je u Moskvi zvanični predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Posebna pažnja biće posvećena unapređenju političke saradnje u duhu Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije, koja je bila potpisana 24. maja prošle godine u Sočiju, dodao je portparol ruskog ministarstva.

Važno mesto u dijalogu s Beogradom tradicionalno zauzima ekonomska saradnja, istakao je Lukaševič, napominjući da ona postupno jača.

Obim trgovinske razmjene prošle godine, prema podacima Državne carinske službe RF, dostigao je dvije milijarde dolara, što je 15 odsto više nego 2012. godine, a taj trend se nastavlja.

Lavrov se osvrnuo na situaciju u Ukrajini

Lavrov se, odgovarajući na pitanje novinara jednog stranog medija, nakratko osvrnuo i na situaciju u Ukrajini i uputio poruku vladi u Kijevu.

"Već smo rekli ono što imamo da kažemo, ukrajinsko rukovodstvo mora da zaustavi nasilje i pozabavi se gasnim pitanjem i sve karte su na toj strani stola", rekao je Lavrov.

Bonus video: