Josipović oduzima odlikovanja Sanaderu

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u petak osuđujuću presudu Ivu Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" i primanje mita od 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a
89 pregleda 1 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.06.2014. 13:42h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku kojom se bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivu Sanaderu oduzimaju odlikovanja zbog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim načelima, saopšteno je danas u Zagrebu.

U saopštenju Josipovićeve preš službe navodi se da je odluka donijeta na osnovu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u petak osuđujuću presudu Ivu Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" i primanje mita od 10 miliona eura od predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju kupovine te mađarske naftne kompanije upravljaških prava u hrvatskoj kompaniji Ina.

Pravosnažnom odlukom Sanaderu je kazna smanjena sa deset na osam i po godina zatvora.

Sanader će takođe morati da vrati u državni budžet 3,6 miliona kuna (oko 480.000 eura), u kom iznosu mu je blokirana imovina. Taj iznos, prema presudi, dobio je kao proviziju za kredit koji je Hrvatska dobila od "Hipo banke" dok je on bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih.

Predsjednik Josipović je juče u izjavi novinarima ocijenio da je u slučaju "Ina-MOL" riječ o veleizdaji.

Bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader prvostepeno je osuđen na sudu u Zagrebu i u najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici "Fimi-medija".

U tom slučaju, on je zajedno sa HDZ-om i još devet fizičkih i pravnih osoba osuđen za izvlačenje oko 10 miliona eura iz državnih preduzeća i institucija, preko marketinške agencije "Fimi-medija".

Sanader je u tom slučaju osuđen na devet godina zatvora. U još nekoliko slučaja tereti se za korupciju.

Bonus video: