Uvid u optužnicu

Politika: Ćuruvija ubijen iz drugog pokušaja, ubica je Kurak, Romić je saučesnik

Prema navodima optužnice, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i krtika nosilaca političke vlasti
106 pregleda 4 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.06.2014. 10:55h

Slavko Ćuruvija ubijen je iz drugog pokušaja, navodi se u nepotvrđenoj optužnici koju je podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

To je objavio list "Politika" u izdanju od petka, a na osnovu uvida u optužnicu koja je podignuta 9. juna i koja je napisana na 126 strana.

Kako piše list, u optužnici se ne navodi ko je nalogodavac, ali stoji da je naredbe izdavao bivši šef Resora državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković, koji je za izvršioce odabrao pripadnike beogradskog centra DB-a, jer je tadašnji komadant jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija odbio da ubije vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" zbog obaveza njegove jedinice na Kosovu.

Tako je Marković, piše u optužnici, odabrao Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom od pištolja udario suprugu Ćuruvije Branku Prpu u glavu.

Prema navodima optužnice, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i krtika nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

List piše da je Marković, nakon odbijanja Legije, obavijestio Milana Radonjića o planu za ubistvo, koga je i postavio na mjesto načelnika beogradskog centra.

Radonjić je obezbijedio službeni automobil i izdao nalog trećem, sedmom i devetom odjeljenju CRDB da prate Ćuruviju i prikupljaju podatke o njemu.

Kuraku i Romiću dodijelio je automobil "golf 3" bijele boje kojim su se dovezli do Ćuruvijne zgrade, gdje su putem radio stanica slušali izvještavanje pripadnika devetog odjeljenja o njegovom kretanju.

Prema optužnici, Kurak i Romić su Ćuruviji i Prpi 11. aprila 1999. godine, izmedju 16.38 i 16.45 prišli s leđa, i tada je Kurak pucao u Ćuruviju u kojeg je ispalio prvo pet metaka.

On se tada zanio i pao, a Romić je udario Prpu u glavu. Kurak, je potom prišao na blizinu od 0,8 metara i ispalio još sedam metaka.

List navodi i da je Ćuruvija trebao da bude ubijen 10. aprila. Kako je navedno u optužnici, na osnovu praćenja telefonske komunikacije između Romića, Radonjića i Kuraka, utvrdjeno je da je Radonjić vikao na radnike pratećeg odjeljenja zašto nisu javili svaku promjenu kretanja.

Na osnovu toga, tužilac je utvrdio da je Ćuruvija trebalo da bude ubijen dan ranije.

Advokat Slobodan Ružić koji je punomoćnik ćerke i sina Ćuruvije, kazao je da vjeruje da će ubice biti osuđene.

"Riječ je o posrednim dokazima, ali nemam nikakvu sumnju da su ti ljudi ubili Ćuruviju. Kada postoji 20 posrednih dokaza, onda sud može da utvrdi krivicu i ja vjerujem da će biti osuđeni", rekao je Ružić.

Predmet je dodijeljen sudiji Rastku Popoviću, a optuženi imaju pravo na prigovor na optužnicu o kojoj će odlučiti Krivično vijeće suda.

Kada optužnica postane pravosnažna, biće zakazano pripremno ročište, a potom i glavni pretres.