Erjavec: Tražili smo cio Piranski zaliv, Hrvati zabrinuti

"Išli smo na maksimalistički zahtjev, a šta će biti vidjećemo", rekao je Erjavec u vezi mogućeg rešenja za koji će se arbitražni sud odlučiti
9 komentar(a)
Karel Erjavec, Foto: BETAPHOTO
Karel Erjavec, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 11.06.2014. 17:09h

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec otkriva da je Slovenija na arbitraži o granici sa Hrvatskom u Hagu tražila čitav Piranski zaliv.

On je izrazio uvjerenje da je uspio da uvjeri arbitre u argumente koje je ta država iznijela u tom graničnom sporu, objavili su slovenački i hrvatski mediji.

Erjavec je rekao da je slovenačka argumentacija pravno vrlo uvjerljiva i oslanja se na primjere drugih zemalja koje su bile u sličnim situacijama kao Slovenija kada je u pitanju pristup otvorenom moru.

"Išli smo na maksimalistički zahtjev, a šta će biti vidjećemo", rekao je Erjavec u vezi mogućeg rešenja za koji će se arbitražni sud odlučiti.

Dodao je da ne može da kaže na koje se slične primjere razgraničavanja na moru Slovenija pozvala jer je čitav arbitražni postupak tajna.

Slovenački mediji su, međuitm, prošle sedmice pisali da se radilo o razgraničenju Francuske i kneževine Monako.

Izrazivši zadovoljstvo načinom na koji je Slovenija prezentovala argumente na arbitraži, Erjavec je rekao i da je osjetio da je nakon toga na hrvatskoj strani "zavladala zabrinutost".

Dodir sa otvorenim morem

Ministar spoljnih poslova u odlazećoj slovenačkoj vladi i lider Demokratske stranke penzionera (DeSUS) je, odgovarajući na poslanicka pitanja, rekao da se Slovenija prvenstveno posvetila tome da dobije kontakt sa otvorenim morem, što je po njegovim riječima vitalni interes te države.

Dodao je da nisu zaobiđena ni sporna pitanja na kopnenoj granici uz rijeku Muru i na središnjem dijelu granice u Istri, prije izlaska granice na more.

"U govoru pred Arbitražnim sudom u Hagu više puta sam naglasio da arbitražni sporazum nalaže da sud mora odrediti dodir Slovenije s otvorenim morem u skladu sa načelima međunarodnog prava, pravičnosti i dobrosusjedskih odnosa.Ako taj zadatak suda ne bi bio obavljen, moglo bi se računati da sud nije u celosti ispunio mandat koji mu je bio poveren arbitražnim sporazumom", kazao je Erjavec.

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusićje prošle sedmice je davala umjerene i izbalansirane izjave o toku postupka na arbitražnom sudu kome se na početku rasprave i sama obratila, navode mediji.

Ona je istakla da će sud o graničnom sporu odlučivati prema međunarodnom pravu i negirala da je predmet arbitraže tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine.

Taj se nepotpisani i neratifikovani sporazum u slovenačkoj javnosti često spominje kao argument za dobijanje većine zaliva i teritorijalnog izlaza na otvoreno more.

Bonus video: