Novi obrt na Kosovu: Tači nudi Haradinaju mjesto premijera

Ambasada SAD na Kosovu saopštila je danas da je američka vlada spremna da sarađuje s novom kosovskom vladom koja bude formirana nakon "pravičnih, fer i transparentnih izbora"
68 pregleda 10 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.06.2014. 09:14h

Kako bi ostao na vlasti, premijer Kosova Hašim Tači ponudio koaliciju i svoje mjesto Ramušu Haradinaju, lideru Alijanse za budućnost Kosova.

To je najnoviji obrt nakon vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu održanih u nedjelju, na kojima je najviše glasova osvojila upravo Tačijeva DPK, nešto iznad 30 odsto, ali ipak nedovoljno da forimra vladu. Tačiju zbog toga treba koalicioni partner. Međutim, drugoplasirana i trećeplasirana stranka žele da smijene Tačija s mjesta premijera i neće s njim u koaliciju.

Tako su se juče u Prištini sastali lideri četiri stranke i postigli sporazum o formiranju nove kosovske vlade - Isa Mustafa iz Demokratske stranke Kosova (DSK), Ramuš Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Fatmir Limaj iz Inicijative za Kosovo (Nisme) i i pokret Samoopredjeljenje.

Njihov kandidat za premijera je takođe Ramuš Haradinaj. Juče se oglasio i Ustavni sud Kosova, koji je saopštio da Haradinaj ne može da bude mandatar za sastav nove vlade jer po Ustavu Kosova to može biti samo neko ko je iz stranke koja je osvojila najveći broj glasova na izborima.

Najnovija vest sada je da je dosadašnji premijer Kosova Hašim Tači ponudio Haradinaju mjesto premijera, što su prenijeli list "Ekspres" i portal na albanskom jeziku "Gazetablic". Taj portal je, pozivajući se na pouzdane izvore, napisao da će Tačijeva ponuda biti Haradinaju proslijeđena u kabinet njegove partije, Alijanse za budućnost.

Pozivajući se na pouzdane izvore, "Ekspres" navodi da je Haradinaju ponuđeno mjesto premijera, ali je nejasno kako će on reagovati.

Ambasada SAD spremna na saradnju sa novom vladom

Ambasada SAD na Kosovu saopštila je danas da je američka vlada spremna da sarađuje s novom kosovskom vladom koja bude formirana nakon, kako se ocjenjuje u saopštenju, "pravičnih, fer i transparentnih izbora".

To je saopšteno iz ambasade SAD na Kosovu poslije pitanja dnevnika “Zeri” koji je stav u vezi s najnovijom incijativom četiri političke partije da formiraju koaliciju koja će onemogučiti da premijersku funkciju ponovo dobije Tači.

Bonus video: