Srbija: Međuvladina konferencija sa EU još nije zakazana

"Međuvladina konferencija se ne odlaže zato što nije ni zakazana, jer postoji jasna procedura njenog zakazivanja", rekla je Joksimovićeva za Politiku
0 komentar(a)
eu, Foto: Shutterstock
eu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2014. 10:08h

Međuvladina konferencija Srbije i EU još nije zakazana, kazala je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, odbacivši spekulacije da je ona odgođena za oktobar zbog stavova Srbije u vezi sa ukrajinskom krizom.

"Međuvladina konferencija se ne odlaže zato što nije ni zakazana, jer postoji jasna procedura njenog zakazivanja", rekla je Joksimovićeva za Politiku.

Ona je objasnila da međuvladina konferencija predstavlja format u kojem država kandidat i predstavnici država članica EU razgovaraju o temama značajnim za pristupne pregovore u 35 različitih pregovaračkih poglavlja.

Na pitanje kada bi Srbija mogla da otvori prvo poglavlje pregovora Joksimovićeva je rekla da se u Vladi ne bave prognozama, već se temeljno i ozbiljno pripremaju za otvaranje svakog poglavlja.

"Odluku o tome kada će poglavlje biti otvoreno donose države članice EU na predlog Evropske komisije", zaključila je ona.

Bonus video: