Optužnica za ubistvo Ćuruvije podignuta 15 godina poslije zločina

Ključni svjedok u istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni oprtuženi 13. januara, nekadašnji je pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija
78 pregleda 5 komentar(a)
Slavko Ćuruvija, Foto: Beta/AP
Slavko Ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.06.2014. 16:54h

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, javljaju srpski mediji.

Za sad nije poznato ko je na toj optužnici, ali istraga je vođena protiv tadašnjeg načelnik Resora DB Radomir Marković, načelnika beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, i pripadnici DB-a Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Ključni svjedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni oprtuženi 13. januara ove godine, nekadašnji je pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara dao iskaz tužilaštvu u kom je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vrijeme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živio.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „ovjerile" i jednim pucnjem u glavu.

Sa njim je tada bila njegova nevjenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je svjedočila u istrazi tokom koje je saslušano više desetina svjedoka.

U vrijeme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradui za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku im je ponovljeno suđenje.

Produžen pritvor optuženim za ubistvo

Pošto je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu za ubistvo Ćuruvije, Posebno odjeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu produžilo je pritvor osumnjičenima Romiću i

Radonjiću, saopštio je danas Viši sud.

Kako se navodi, pritvor Romiću i Radonjiću produžen je do odluke suda, a najduže za još 30 dana i to da ne bi sa slobode mogli da utiču na saučesnike da unište dokaze izvršenja djela, kao i zato što je zaprijećena kazna duža od deset godina zatvora.

NUNS pozdravio podizanje optužnice

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas zadovoljstvo zbog podizanja optužnice za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije.

"NUNS očekuje da se u postupku dokazivanja optužnice dođe i do nalogodavaca tog teškog zločina čije rasvjetljavanje već deceniju i po predstavlja veliki ispit za veoma sporo demokratsko sazrijevanje srpskog društva", piše u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da optužnica za ubistvo Ćuruvije treba da posluži kao dodatni podstrek da se rasvijetle i ubistva Dade Vujasinović 1994. godine i Milana Pantića, koji je ubijen 2001. godine.

"Pravda ne može i ne smije ostati samo dijelom zadovoljena i zato je na istražnim i pravosudnim organima da učine sve kako bi i naručioci i politički pokrovitelji svih ubistva novinara bili izvedeni pred lice pravde. Sve dok ti zločini ne budu potpuno rasvetljeni i procesuirani, sloboda informisanja u Srbiji ostaje u sijenci pritisaka, prijetnji i fizičke ugroženosti medija i novinara", saopštio je NUNS.

Bonus video: