Bez kazni zbog Kristijana Golubovića: Otvoren prostor za promociju kriminala

Što hitnije “pokretanje javne rasprave o ulozi RRA u haosu koji vlada u etru i sadržaju koji emituju nacionalni emiteri”
25 komentar(a)
Kristijan Golubović, Foto: Screenshot (YouTube)
Kristijan Golubović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.06.2014. 09:39h

Odluka srpskog Savjeta Republičke radiodifuzne agencije da ne kazni nijednog nacionalnog emitera koji je u svom programu ugostio Kristijana Golubovića je nedopustiva, smatraju novinarska udruženja. Na taj način se otvara prostor za promociju kriminala na televiziji, piše Blic.

Savjet je ranije saopštio da će utvrditi postoje li elementi kršenja Zakona o radiodifuziji i Kodeksa ponasanja emitera emisija "Ami Dži šou" i "Teška reč" Televizije Pink, emisija "Bulevar" Televizije B92, emisija "Eksploziv" Televizije Prva i emisija "Goli život" na Televiziji "Hepi".

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović zalaže se za što hitnije “pokretanje javne rasprave o ulozi RRA u haosu koji vlada u etru i sadržaju koji emituju nacionalni emiteri”.

"Mora se konačno razbiti ta zabluda da nacionalni emiteri mogu da emituju šta god požele. Oni raspolažu javnim dobrom koje im je ustupljeno i zato moraju da poštuju određena pravila. Ne može da se emituje nešto što može da naškodi javnom interesu i da utiče na mišljenje mladih ljudi koji, poslije gostovanja Kristijana Golubovića i njemu sličnih, mogu da dobiju potpuno pogrešnu sliku o bavljenju kriminalom", ističe Obradović.

Nereagovanje RRA na emisija poput onih u kojima je gostovao Golubović, prema mišljenju predsjednika NUNS-a, i dovelo je do toga “što sada zovemo kristijanizacijom”.

"Nisu reagovali na vrijeme ni u ovom slučaju, već tek poslije pritiska javnosti. Posebna je priča što ova odluka znači otvaranje prostora za promociju kriminala", dodaje Obradović.

Predsjednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić slaže se da u gostovanjima Kristijana Golubovića nije bilo kršenja zakona, ali misli da je bilo “drastičnog kršenja etičkih normi novinarstva”.

"RRA je u tom smislu morala da reaguje", kaže Jeremić i dodaje da se ovime teoretski može stvoriti prostor za promociju kriminala i kriminalaca, ali i da vjeruje da će “novinari i urednici poslije buke koja se digla više pažnje da posvete pitanju koga dovode u studio”.

Novoizabrani predsjednik Savjeta RRA Goran Karadžić odbacuje sve primedbe na rad Savjeta i ističe da nije bilo zakonskog osnova da ovo tijelo kazni bilo koju televiziju.

"Uvjeren sam, takođe, da smo našom brzom reakcijom, još prije mjesec dana, spriječili dalje pojavljivanje Kristijana Golubovića na televizijama i da smo zaštitili i javni interes i decu i omladinu od mogućeg štetnog uticaja gostovanja ovakvih emisija", kaže Karadžić. On dodaje i da su se svi u Savjetu složili da je ovo bilo više pitanje etike nego zakona, o kojem je više računa trebalo da povedu novinari i urednici te da nije bilo nikakvih zakonskih povreda.

„Zamjerili smo zašto, na primjer, u ‘Pinkovoj‘ emisiji o kojoj se priča, a u kojoj je Kristijan Golubović pričao o slikarstvu i svojim djelima, nije bilo još mladih slikara koji bi kompetentno o tome mogli da pričaju“, kaže Karadžić.

Kristijan Golubović je osoba koja za sobom ima više teških krivičnih djela i koja je skoro pola života provela u zatvoru.

Bonus video: